El príncep Andreu, germà del rei Carles III, ha estat sota l'escrutini públic a causa de la seva controvertida relació amb el mort magnat Jeffrey Epstein, líder d'una xarxa de tràfic de menors. La polèmica entrevista que va concedir per netejar la seva imatge, seguida per la demanda per abús sexual presentada per Virginia Giuffre, ha deixat una ombra sobre el seu llegat. Giuffre va acusar el duc de York de mantenir relacions sexuals amb ella quan tenia només 17 anys. El resultat d'aquesta demanda va ser un acord econòmic per 14 milions d'euros per evitar un judici, suma que inicialment es va creure seria finançat amb diners públics, però finalment va provenir de comptes privats de la reina Isabel i del príncep Carles.

El duc de York, abans de ser exclòs dels deures reals i desposseït dels seus títols oficials, va ocupar el càrrec d'ambaixador comercial del Regne Unit per promoure els interessos britànics. Tanmateix, el seu paper ara és sota l'escrutini públic, ja que el biògraf Andrew Lownie ha sol·licitat accés a la informació relacionada amb l'ús d'aquests fons per part del fill predilecte de la reina Isabel. Però tot sembla indicar que l'ex de Sarah Fersuson serà intocable i estarà protegit per la Corona fins a l'any 2065.

Lownie, conegut per escriure diverses biografies sobre la Família Real britànica, inclosos membres com el rei Eduard VIII i Lord Mountbatten, va sol·licitar informació al Ministeri d'Estrangeria, Desenvolupament i Commonwealth del Regne Unit, així com al seu departament de Comerç, sobre el paper del príncep Andreu com a representant especial de comerç i inversió del Regne Unit, un càrrec que va ocupar des de 2001 fins a 2011. "Són moltes les preguntes que queden per resoldre sobre el seu paper com a enviat comercial, un nomenament públic sufragat pels contribuents", va afirmar Lownie al 'Daily Mail'. Tanmateix, les seves sol·licituds han estat oficialment denegades.

Les regles de privacitat de la Família Reial

La denegació de les sol·licituds de Lownie es deu a una normativa especial que regeix únicament els documents oficials relacionats amb la Casa Reial britànica. La majoria d'aquests documents estaran disponibles als Arxius Nacionals del país després de 20 anys, excepte per als membres de la Família Reial. Segons informa el 'Times of London, el rei (Carles III), l'hereu al tron (el príncep Guillem) i el segon en la línia de successió (el príncep George) estan exempts de fer públics els seus informes.

La incògnita sobre el príncep Andreu fins a 2065

En el cas dels documents relatius a altres membres de la família Windsor, com el duc de York, "romandran segellats fins que transcorrin 105 anys des del seu naixement", segons el portal 'Tatler'. Això significa que la correspondència oficial i la informació sobre els seus viatges continuaran sent secrets fins a l'any 2065. Andrew Lownie i molts britànics esperen que el nou rei modifiqui aquesta norma per una transparència més gran en la institució real. "Espero que en un nou regnat només s'apliquin les exempcions necessàries (...) Els retards a la publicació generen especulació i teories infundades; la divulgació contribuiria a restaurar la confiança en les institucions, no només en la monarquia", va declarar el biògraf a 'The Telegraph'.