Frederic X i Mary de Dinamarca és una de les parelles reials més polèmiques del panorama internacional. El seu cas d'infidelitat, amb l'ajut inestimable de Genoveva Casanova, ha fet la volta al món i ha provocat un autèntic terratrèmol a la corona escandinava. Van accedir al tron el passat 14 de gener, deixant el cadàver de la veterana reina Margarida a la cuneta, que se sacrificava per salvar el matrimoni i també la institució. L'estrès de la coronació va ser combatut pels nous monarques amb molt de descans. Amb vacances i desaparicions de la vida pública local. El regnat s'està caracteritzant pel perfil baix i pel moviment més aviat escàs. Dues visites d'estat a les veïnes Suècia i Noruega, la presència fugaç del rei a l'homenatge a la Batalla de Normandia i una cursa popular. Bé, sí: i un viatge cancel·lat que aixeca polseguera. El que havien de començar dimecres 12 de juny a les Illes Fèroe.

Explicàvem la setmana passada que aquest compromís penjava d'un fil, i no va trigar a confirmar-se el desenllaç més radical. Les Illes, territori independent adscrit a Dinamarca, feia setmanes que vivien instal·lades en un conflicte social sense precedents, amb un 10% de la població de vaga per la negociació del conveni col·lectiu i nombrosos sectors totalment aturats. Un caos. El primer ministre unionista va intentar contenir la revolta amb motiu de la visita reial, però la població no estava per a reis i reines que, justament aquells dies, s'acabaven d'apujar el sou de manera notable. El mandatari escrivia una missiva a palau anunciant la suspensió de la cita, que la Casa Reial va entendre i fins i tot va aplaudir. Ara bé, el rebuig va quedar anotat. Feia mal. I ha arribat l'hora de la revenja.

Federico Mary Sonia EFE
Frederic i Mary de Dinamàrca amb Sònia de Noruega / EFE

Aquest cap de setmana s'ha obrat el miracle a les Fèroe i, contra tot pronòstic, s'ha arribat a un acord. S'ha acabat la vaga, torna la normalitat a l'enclavament situat a 1.400 quilòmetres de Copenhaguen, tot just davant de les costes d'Escòcia. Una boníssima notícia per als ciutadans i treballadors, també per al teixit productiu local. Quina millor manera la dels reis de celebrar-ho que recuperar els plans inicials i plantar-se a la pintoresca capital Tórshavn, oi? Doncs no, no hi haurà visita als rebels de la corona danesa. No repetiran el viatge que van fer, com a prínceps que acabaven de passar per l'altar, l'any 2005. Ara els han castigat. I amb una excusa que sembla pobra i despietada, la veritat.

Mary Federico 2005 Feroe GTRES
Mary i Frederic el 2005 a les Illes Fèroe / GTRES

Els monarques danesos es caracteritzen per fer servir un mitjà de transport peculiar: l'embarcació reial Dannebrog. El veler va transportar-los a Estocolm i Oslo, convertint-se en un element més del xou royal. D'allà vam veure, per cert, sortir cames ajudeu-me la Mary, deixant tirat el seu marit a Noruega. Tinguin en compte que les travesses en aquest vaixell són lentes i feixugues, requereixen una planificació prèvia. Podrien fer-ho en avió de línia regular, en un pis-pas, però no. Mana la tradició. La mateixa que s'aplicava a l'expedició a les Fèroe, i que serveix de pretext per ajornar, sense data (es parla, com a mínim, d'un any), la visita. És el preu a pagar per la humiliació. 

Federico Mary Dinamarca GTRES
Frederic i Mary de Dinamarca al Dannebrog / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!