En el cor del Passeig Marítim de Palma de Mallorca es troba Sa Cranca, un restaurant que, lluny de ser un lloc qualsevol, s'ha convertit en un escenari recurrent en la vida de la família reial espanyola. El seu propietari, Paco, és conegut per preparar dos plats que semblen tenir un lloc especial a la taula de la reialesa: l'arròs a banda favorit de Joan Carles I i la paella de què més gaudeix Felip VI. Durant anys, aquest espai ha estat sinònim de discreció, bona gastronomia i també de moments que han marcat la biografia de l'actual monarca.

Un dels episodis més recordats es va produir el 2002, quan Felip, llavors príncep d'Astúries, va compartir un sopar amb l'actriu Gwyneth Paltrow. Segons relaten les cròniques socials de l'època, la trobada va ser organitzada per Rosario Nadal, esposa del príncep Kyril de Bulgaria, que havia convidat l'actriu nord-americana a passar uns dies a l'illa. A aquest sopar van acudir, a més, figures com Chris Martin, Jaime de Marichalar i les infantes Cristina i Elena. L'episodi va quedar registrat com un dels primers acostaments públics entre Felip i Paltrow, i va situar Sa Cranca en el centre de l'atenció mediàtica.

Un espai de confiança per a la reialesa

La confiança en la discreció del restaurant ha estat clau perquè tant Joan Carles I com Felip VI ho elegissin al llarg dels anys. El local es va convertir en un refugi gastronòmic on podien compartir moments sense la pressió constant dels flaixos. Per les seves taules han passat personalitats de diferents àmbits: des de polítics i empresaris fins a artistes internacionals i esportistes, reforçant la imatge de Sa Cranca com un punt de trobada de rellevància a Mallorca.

restaurant sa cranca
restaurant sa cranca

Durant la seva joventut, Felip VI va ser vist en diverses ocasions al restaurant acompanyat de diferents amistats. Entre elles figuren noms coneguts com a Isabel Sartorius o Eva Sannum, dones amb les quals va mantenir relacions sentimentals abans de casar-se amb la reina Letícia. Precisament, segons fonts properes, Letícia va decidir no acudir al restaurant en aquells primers anys de relació, en considerar que era un espai al qual Felip havia portat anteriors parelles.

Més enllà dels rumors i l'atenció mediàtica, el cert és que Sa Cranca simbolitza una continuïtat en la vida de la família reial. Tant Joan Carles I com el seu fill han mantingut el vincle amb aquest local, convertint-lo en part de la tradició estiuenca a Mallorca. La seva ubicació, la seva oferta gastronòmica i la discreció del seu personal han estat determinants perquè continuï sent un lloc recurrent a l'agenda privada dels Borbons.

Així, entre plats d'arròs a banda i trobades que ja formen part de la memòria recent, Sa Cranca es consolida com alguna cosa més que un restaurant: és un punt de connexió entre generacions de la família reial i un escenari clau en la història personal de Felip VI.