Des que es va fer pública la presumpta traïció de Letizia a Felipe amb Jaime del Burgo, el monarca ha pres el control de la institució i de la seva pròpia família, mentre que la reina ha vist minvar la seva influència en aquest relat. Els membres de la família Borbó han retornat Zarzuela, mentre que els Ortiz Rocasolano han quedat exclosos. El pare de Leonor i Sofia està profundament decebut amb ells per la seva deslleialtat, ja que tant els pares de Letizia com la seva germana estaven al corrent de la relació extramatrimonial de la reina i la van ajudar a ocultar-la.

Paloma Rocasolano ha estat el principal suport de Letizia en els moments més difícils, romanent al seu costat infrangiblement. La reina s'ha sentit aïllada en moltes ocasions, especialment quan els Borbó la van rebutjar pel seu origen plebeu, el seu divorci, la separació dels seus pares, el seu ateisme i els rumors sobre la seva inclinació republicana. L'esposa de Felipe va estar a punt d'abandonar la corona i marxar lluny, però l'ex de Jesús Ortiz la va persuadir de no fer-ho per evitar un escàndol. Mare i filla són igualment ambicioses.

Paloma Rocasolano GTRES
Paloma Rocasolano GTRES

A poc a poc, la mare de Letizia va guanyar l'afecte de Felipe. En general, les mares de les dones solen guanyar terreny sobre les mares dels esposos. La reina se sentia més tranquil·la quan era Paloma Rocasolano qui cuidava de Leonor i Sofia en absència dels seus pares per a esdeveniments institucionals o viatges, la qual cosa no tolerava l'emèrita, qui no comprenia per què cridaven a l'altra àvia si ella vivia a menys d'un quilòmetre al mateix recinte.

Felipe ja no tracta Paloma Rocasolano de la mateixa forma

Paloma Rocasolano passava moltes nits en Zarzuela i dedicava més temps allà que a la seva pròpia casa en aquell llavors, ja que no mantenia una relació sentimental amb ningú. Ara, està més ocupada amb Marcus Brandler i les nenes ja són grans, per tant ja no necessiten supervisió, a més que no són a casa.

Jesús Ortiz Paloma Rocasolano Leonor GTRES
Jesús Ortiz Paloma Rocasolano Leonor GTRES

La infermera jubilada era tractada amb deferència, com si fos part de la família reial i visqués a Zarzuela. Tenia un tracte preferencial. Felipe va arribar a voler-la com a una segona mare, encara que en els últims temps la seva relació s'ha distanciat. La relació entre sogra i gendre és cada vegada més tensa, especialment des que es va revelar un dels presumptes motius de la crisi matrimonial dels reis, una infidelitat. Paloma sempre ha encobert Letizia i l'ha defensat.

Així com Letizia ha imposat les seves regles i obligat a Felipe a allunyar la seva família de Zarzuela, el rei ha deixat de ser passiu i ha pres mesures similars; la família de la reina tampoc no és benvinguda. Paloma Rocasolano ja no pot visitar el palau ni quedar-se a dormir quan ho desitgi.