La inestabilitat política que sacseja el país ha empès el rei Felip VI a prendre la iniciativa. El monarca s'ha embarcat en una ronda de contactes discrets amb antics presidents del Govern. I entre els temes tractats, s'ha posat sobre la taula la possible tornada a Espanya de Joan Carles I.

Segons diversos mitjans, el rei s'ha reunit recentment amb Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. Quatre figures clau de la història política recent d'Espanya. Quatre visions diferents, però totes amb influència. Les trobades s'han mantingut sota una estricta confidencialitat. I el tema principal de la reunió ha estat l'actual terratrèmol polític que sacseja el PSOE i l'Executiu, que té com a protagonista a Santos Cerdán. Tanmateix, també s'ha abordat un tema especialment sensible: el retorn del rei. No el d'Aragorn, sinó el de l'emèrit Joan Carles I.

Joan Carles I

Felip VI tempteja els expresidents del govern per a la tornada del seu pare a Espanya

Joan Carles I, exiliat a Abu Dhabi des de 2020, té ja 87 anys. Pateix una artrosi degenerativa severa. Algunes fonts apunten fins i tot a un incipient deteriorament cognitiu. Requereix assistència mèdica permanent. I aquest seria un dels principals motius que empenyen el seu fill a intentar facilitar la seva tornada.

Felip VI li hauria promès al seu pare que podria tornar a Espanya a dos escenaris molt concrets: si necessitava una operació d'alt risc o si s'enfrontava a una malaltia terminal. Encara que oficialment cap d'aquests dos supòsits no s'ha confirmat, l'estat de salut de l'emèrit sembla estar cada vegada més delicat. Se sap de la seva artrosi i també del seu declivi cognitiu. I encara que s'ha estat valorant un possible trasllat a Cascais, Portugal, Felip proposa que s'instal·li de forma definitiva a Espanya, sense escales.

El retorn del rei emèrit podria ser molt a prop

En aquest context, el rei estaria buscant suport polític i legitimitat social per evitar una nova crisi institucional. La figura de Joan Carles I continua sent polèmica, marcada pels seus escàndols financers. Però també hi ha sectors que continuen veient en ell a un símbol de la Transició i un actor clau a l'establiment de la democràcia.

Joan Carles I

Les converses amb els expresidents no han estat fàcils. Cada un manté la seva pròpia posició respecte al paper de l'emèrit. Però segons les fonts consultades, cap d'ells no ha mostrat una oposició frontal. Felip VI, per la seva part, sap que no pot fer un pas sense suport polític. I encara que els escàndols del passat pesen, el rei sap que el temps corre. El seu pare està cada vegada més dèbil.