Felip VI té una missió entre mans: salvar la monarquia. Salvar-la dels excessos del seu pare Joan Carles, dels seus escàndols, del descrèdit absolut de la ciutadania del reino de España. De l'oprobi. Què com li va la cosa? Doncs segons t'ho miris. Si portes les ulleres cortesanes, espanyolistes i medievals, doncs fenomenal. Bufar i fer ampolles. Meravella. Ara bé, si la tens la vista sana, neta i no pateixes al·lucinacions, la història és una altra. No es tracta només del pare, majestat. El problema és el seu cognom, la seva història i la institució que representa. És insalvable. I malgrat que vulgui fer-nos veure que és un rei modern, guai i d'una altra pasta, no s'ho creu ningú. De tal palo, tal astilla

No parlem del que amaguen o no a les butxaques els membres de la Casa Reial, no. Avui toca fer-ho del que porten dins de l'ànima, del cor i del cervell. I malauradament per als seus interessos, el que allà hi trobem és penós i pudent. La mateixa naftalina de sempre, la mateixa ferum a ranci, a podrit. I també a sang, a mort, a crueltat. Tot allò que emana de l'anomenada fiesta nacional, les corrides de toros, la sàdica tortura d'animals indefensos sota el pretext de ser part de la cultura pàtria. La xacra predilecta de l'espanyolisme, i que té la benedicció de la Prefectura de l'Estat.  En son fans, com Joan Carles, Elena o Victoria Federica. Una tradició de la casa, com demostren les instantànies de Felip VI a Las Ventas presidint la suposada 'corrida de la beneficencia'

Felipe con Ayuso en los toros palco GTRES
Felipe amb Ayuso a la llotja de Las Ventas / GTRES
Enrique Ponce Joan Carles toros GTRES
Joan Carles als toros / GTRES
Infanta Elena, Victoria Federica y Isabel Díaz Ayuso en los toros EFE
Infanta Elena, Victoria Federica i Isabel Díaz Ayuso als toros / EFE

La plaza, abarrotá. La flor i la nata de la caverna reunida per veure tres maestros del maltractament animal. Felip arribava molt somrient, entusiasmat per l'aclamació del seus súbdits. Èxtasi. A la llotja presidencial li esperava Isabel Díaz Ayuso amb aquella ganyota de Joker tan inquietant i demanant a crits un pitet davant del Borbó. El moment més àlgid, quan sona l'himne nacional. Loooolo loooolo lololololololo... De la resta de la matança ni en parlarem, és clar, per una qüestió de dignitat. Amb la imatge del màxim representant de l'estat allà exhibint-se tenim prou. És la fotografia que millor il·lustra la misèria d'un país que no té remei.

Felipe con Ayuso en los toros Europa Press
Felip amb Ayuso als toros / Europa Press

L'escena ha deixat consternada a una enorme part de la població. No per inesperada o sorprenent, més aviat per tot el contrari. Una de les reaccions més contundents és la de Patrycia Centeno, tertuliana de TV3 i experta en política, moda, protocol i decòrum. Destrossa Felip i tots aquells que van compartir la tarda amb ell a la plaça. No es mossega la llengua: "Felipe VI acude a Las Ventas para disfrutar de cómo se tortura y mata a un animal que siente y padece. Fachas, casposos y asesinos". Poca cosa més es pot afegir. 

patricia centeno tv3
Patrycia Centeno / TV3

La Casa Reial és una màquina de crear republicans. Quina habilitat. Per cert, què en pensa Letícia i les nenes del papi i les seves aficions?