Ningú s'ho imaginava, però Constantí II, germà de la reina Sofía, ha estat el comodí amb el que Joan Carles és a punt de guanyar-li la partida al seu fill, el rei Felip. La mort del cunyat de l'emèrit va provocar una estampida borbònica fins a Atenes. Menys Elionor i Sofia, la Casa Reial i la família del rei va fer ple a les exèquies. Tots els membres de la dinastia van representar un paper coral que, tot i resultar inversemblant i forçat, pot donar els fruits esperats: la reunificació, el retorn, fins i tot el perdó a Joan Carles de tots els seus pecats, faltes i escàndols. La clau de tot plegat, la imatge que Zarzuela va voler amagar a l'opinió pública, però que els mitjans locals van esbombar des del cementiri de Tatoi: el petó del fill al pare. 

Va ser una salutació breu i una mostra d'afecte encara més fugaç, però d'efecte immediat. Felip VI va poder copsar de primera mà l'estat físic i emocional de Joan Carles. Un home de 85 anys, castigat en termes de salut, sense credibilitat alguna, perseguit pel seu passat i que acusa, cada vegada més, l'haver de romandre a Abu Dhabi per evitar més incendis a la institució monàrquica. Un panorama que es manifesta en el posat gairebé lacrimogen de l'emèrit, fa pena. I aquesta llàstima, potser dissenyada i buscada pel patriarca dels Borbons i els seus assessors, ha fet diana. Felip s'ha estovat. 

Felipe Juan Carlos beso Atenas Star.gr
Felip besa Joan Carles a Atenes / Star.gr

Felip, després de besar Joan Carles: "Está mayor"

Això és el que asseguren mitjans com el Confidencial Digital, que destapen el pla que està rumiant el Cap de l'Estat per acabar amb el desterrament i procedir a la repatriació de Joan Carles. Una frase és la mare dels ous: "Está mayor". Gran i decrèpit. I en aquestes circumstàncies, el perdó pren forma. Si més no, un perdó temporal, una dispensa. La idea que mori fora d'Espanya és un dels grans maldecaps de la monarquia constitucional, i que amb els decessos d'Elisabet II o el mateix Constantí s'ha fet més present que mai. Acostar-ho a la península comença a ser urgent. No gosen parlar obertament d'un retorn definitiu, clar, encara s'han de treballar l'opinió pública i el mateix executiu espanyol, però comencen a fer camí. Felip té un full de ruta per salvar el poc que queda del seu pare. 

Felipe Letizia Juan Carlos mal rollo GTRES
Felip, Letícia i Joan Carles al funeral d'Elisabet II / GTRES

El pla del rei per repatriar el pare, pendent d'una reunió amb Pedro Sánchez

La idea és reunir-se amb Pedro Sánchez i proposar-li una tornada el pròxim mes de febrer, que seria temporal i lluny de Zarzuela, una de les premisses principals quan parlem d'aquesta hipòtesi. Que torni a Espanya, que es reuneixi amb els col·legues, que pugui gaudir de certa llibertat per fer realitat els seus desitjos, expressats en diverses ocasions i rebutjats en última instància. Ara bé, si el pla tirés endavant, vigilarien de prop els moviments de l'emèrit, evitant per tots els mitjans possibles que torni a protagonitzar espectacles impúdics com els que vam veure a Sanxenxo. Va ser el seu únic viatge oficial a Espanya des que va fotre el camp als Emirats, acorralat per escàndols econòmics, de faldilles i acusacions d'assetjament a l'ex amant Corinna. Si La Moncloa li dona llum verda hi haurà moviments: el trasllat des d'Abu Dhabi (deixant "tirat" Froilán), a banda de sarau mediàtic, polític i social. L'operació és a punt de posar-se en marxa. Fins que es prengui alguna decisió, a Joan Carles li toca portar-se bé, no embolicar la troca i resar per tal que no apareguin nous forats negres que li desmuntin la paradeta. 

Rey Juan Carlos I en Sanxenxo Europa Press
Joan Carles podria cantar victòria / Europa Press

Aquests moviments mai no són casuals: apostem que Joan Carles té l'equipatge preparat des de fa molt de temps. Mai un petó dels seus familiars li havia fet tanta il·lusió. Sent papallones en l'estómac.