La setmana que els reis celebren 15 anys casats s'estan publicant desenes de columnes dels tres lustres de vida de casats dels monarques. Una de les més sorprenents ha estat la del digital Vanitatis on José Bono, massa temps fora de micro, ha volgut més afany de protagonisme que la núvia aquell 22 de maig de 2004. El del PSOE era al capdavant de Defensa i posa pànic al dia de la boda. Va haver risc que matessin el rei Joan Carles i els contraents, els prínceps d'Astúries. Sosté Bono: "El CNI informó del robo de varios ultraligeros e informé al rey Juan Carlos, pero no a los novios. Era el día de Felipe. A las 17:50 saltaron las alarmas aéreas en Madrid". Més pa que formatge per dibuixar l'heroi Bono i l'ignorant Felip.

Letícia i Felip boda  Casareal

EFE

L'anècdota serveix per recordar un aspecte sobre el qual Espanya ha simulat un vel de silenci: la cerimònia es va celebrar només 2 mesos després de la matança dels trens d'Atocha, l'11-M. La psicosi a la capital feia desaconsellable un esdeveniment similar, però els desitjos de Letícia i Felip eren casar-se la data fixada, tot i els 193 morts recents a la capital en els atemptats més sagnants de la història d'Espanya. Més penós va ser el que va passar dies abans de la boda, amb el viatge de comiat de solters, una mena de lluna de mel anticipada. Un episodi fosc i amagat que va revelar la sempre loquaç Pilar Eyre a Lecturas.

leticia dia de la boda GTRES

Pilar Eyre: "Los novios tenían preparado un viaje de despedida de solteros al Caribe. En atención al atentado del 11 de marzo en Atocha se comunicó que lo habían anulado. Pero una agencia extranjera se hizo eco de que “en Miami, Felipe de Borbón y su prometida Letizia Ortiz, que procedían de Bahamas, donde habían estado de vacaciones con un grupo de amigos y cuatro guardaespaldas, tuvieron un incidente en el aeropuerto por entender que los controles sobre sus maletas eran excesivos”. Espanya es va empassar una doble hipocresia: els prínceps van passar el dol amb amics i seguretat (pagada per tots) a les Bahames. I el més significatiu, es va saber i com recorda Eyre "Se publicó simplemente la noticia, y, por respeto al momento de luto que se vivía, no hubo comentarios".

leticia broncejada GTRES

Letícia bronzejada, 2019 / GTRES

Els ara reis recordaran que si fa 15 anys es van casar, també en fa 15 de la gran mentida que van protagonitzar. Passar-se el dol més sentit de la història d'Espanya per la Corona, marxar al Carib, ocultar-ho i en saber-se, fer com si res. Hipòcrites, la monarquia i la premsa que ho va deixar passar. El resultat, quinze anys després, és que la Corona agonitza i a Letícia encara li agrada estar morena.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat