A les TV fetes lluny de Madrid és on s'emeten els programes més arriscats, desacomplexat i de fiscalització del poder. TV3 i ETB són les cadenes públiques de Catalunya i Euskadi que no miren de reüll l'Estat, els jutges o l'IBEX perquè tenen prou diners per fer el programa que volen.Euskal Telebista (ETB) acaba d'estrenar un programa de documentals, 360 grados. És en castellà i es pot veure a internet aquí. Per l'estrena han triat un tema sucós: Operación Ciudadanos. ¿Qué hay detrás? Com es finança el partit d'Albert Rivera, a quins interessos serveix? Diferents testimonis no es tallen a càmera: "Ciudadanos es la palanca para mover al PP a posiciones que interesan a los lobbys". "Es un partido oportunista". "Albert Rivera es un lagarto de V". "Ciudadanos es el partido de la banca"."Su formación es como la de FAES, son las ideas de derecha económica". Resultat d'audiència: un gran 9,9% i 207 mil espectadors, que per tractar-se d'un país petit com el País Basc són molts.

zaplana cs etb

ETB

El documental sistematitza totes les irregularitats de què s'acusa (no als grans mitjans) Ciutadans. Una cosa és l'anècdota d'insistir que Rivera era del PP, afiliat a Nuevas Generaciones o que va esdevenir el líder perquè es va fer la llista per ordre alfabètic. Es repeteix el que ja suposem en l'aspecte personal "Albert Rivera es frío, falto de empatía, hermético. Parece impoluto pero es un encantador de serpientes". El més rellevant són les irregularitats econòmiques de Ciutadans: destina el 30% de les dotacions públiques per a despeses del grup municipal a finançar campanyes electorals, cosa que seria il·legal. També s'aprofundeix amb la coalició amb un partit d'extrema dreta. Immaculada Sánchez és una exafiliada de Cs a Granada que va denunciar el finançament irregular del partit taronja. La Fiscalia els va dir "no ha lugar a investigarlo". "Se han vendido candidaturas al mejor postor, un hombre pagó 18 mil € para ser el candidato de Cs como cabeza de lista".

Les enquestes pagades per El País i els editorials del diari de PRISA són assenyalats com els responsables de la saturació de Rivera als mitjans. ETB explica com aquest mitjà infla Cs demoscòpicament per fer creure que els votarà més gent que la que els acaba votant. A ETB s'assenyala que els bancs que tenen aquest diari a les seves mans són els qui aposten per Cs com el seu "cavall guanyador". O se'l finança amb diners o se'l finança "en espècies": portades, enquestes, editorials. "Dame minutos de TV y hago presidente a quien sea". 

enquesta etb

I el rovell dels bascos contra Rivera: Cs està contra el concert basc, el cupo que Cs anomena "El cuponazo". "Ciudadanos es una amenaza objetiva al concierto: romperán el pacto de Estado con Euskadi. Es un partido contra el Estado de las autonomías. Ir contra Catalunya y Euskadi da réditos en España".  El documental conclou: "Cs es nacionalismo español rancio" i la senyora exafiliada a CS mira a càmera compungida i confessa: "Espero que no lleguen a la Moncloa, lo que puede hacer Ciudadanos con España... me da miedo".