Elisabet II s'ha mort. Un d'aquells moments per a la història personal de cada habitant del món. Què feies en el moment que es va anunciar que havia mort la reina d'Anglaterra? Com va passar per la mort, brutal, prematura, estavellada dins un cotxe a París, de la seva jove, la princesa Diana que avui seria reina consort si el rei Carles III no n'estimés una altra. Què feies el dia de l'atemptat a les Torres Bessones? Què feies el dia que es va anunciar que Elisabet moria. 

🔴 Mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra i proclamació de Carles III, última hora | DIRECTE
 

La millor TV del món, la pública BBC, ha donat una lliçó de sobrietat i saber fer. Així ha anunciat el fatal desenllaç:

El primer que fan és enfocar una imatge, la de la bandera a mig pal al Palau de Buckingham. I després la imatge del presentador, sobri, sense escarafalls, vestit de negre, corbata negra i amb veu greu : "Fa uns moments el Palau de Buckingham ha anunciat la mort de sa majestat la reina Elisabet II. La reina ha mort pacíficament a Balmoral aquesta tarda". Ha mort amb classe, a Escòcia, el país que vol independitzar-se del Regne Unit. I la BBC ha estat un cop més a l'altura, sense kàyrons estridents que subratllessin l'obvi. Fa por imaginar què faran les TV espanyoles quan mori Joan Carles. Presentadors fora de si, kàirons a tota hora, una finestreta oberta mostrant un palau o nostàlgics al carrer plorant. A la BBC no els cal. Mostren la bandera a mig pal i un home, un anchorman, l'home àncora, el Cruanyes d'allà, sense un sol rètol. Majestuós.

Anuncio muerte Isabel II BBC
Anunci mort Elisabet II BBC
Buckingham muerte Isabel II EFE
Buckingham a rebentar, EFE

A Espanya els dubtes són dos: anirà al funeral Joan Carles I? i com que hi ha molts conspiranoics, segon dubte: portava ja hores, o dies, morta Elisabet II? Dona respostes la de sempre, la millor, la més atenta als seus seguidors: Pilar Eyre.

Dubte resolt: la reina va morir el 8 de setembre de 2022 però quan tot es mobilitzava a mitja tarda i els fills volaven a Balmoral ella ja era morta. I dos, Joan Carles es queda al Golf Pèrsic, sense posar un peu a Londres. A Abu Dabi esperant la seva mort, que ja sap que ni tindrà tanta repercussió, ni serà tan plorada, ni les TV l'anunciaran amb el respecte, contenció i elegància de la BBC. Acaba una era. Descansi en pau.