2 mesos i mig d'espera s'estan fent interminables per als monàrquics espanyols. És el temps que porten sense veure la seva futura reina, la princesa Elionor, des que va passejar pels carrers de Palma durant les vacances d'estiu de la mà de la seva família. Aquell dia es va produir l'apagada general de l'hereva de 16 anys, a punt ja de fer-ne 17. En un principi ningú es va esverar, la jove havia de gaudir de les vacances perquè aviat tornaria a l'internat de Gal·les per acabar el batxillerat... i recuperar la seva rutina d'estudis, horaris, festes temàtiques, amors, etcètera. Que la Casa Reial no enviés una estampa familiar, com un any abans, per comunicar que l'Elionor ja havia sortit del país va sobtar els fans i súbdits, però vaja. Era una qüestió menor. El que no sabien és que era una declaració d'intencions per part de Felip i Letícia.

Nòvio de Leonor RR.SS.
El nòvio d'Elionor / XX.SS.

Va passar tot setembre sense senyals de la princesa, i l'octubre ha anat pel mateix camí. No news. I l'ansietat els ha vençut, malgrat que sabessin que el dia 28 la tindrien al Teatro Campoamor d'Oviedo amb motius dels Premis Princesa d'Astúries, presidint el lliurament de guardons. Hi havia una altra ocasió encara més important per haver reaparegut en públic, una que els hagués fet sentir orgullosos de la institució que idolatren, de la pàtria que els hi roba el cor, de l'espanyolisme que suen pels porus. Però no, els plans de Zarzuela eren d'altres: aïllar la princesa del mundanal ruido i no forçar un viatge exprés, alterant la seva rutina acadèmica. 

Letícia i Elionor a Palma EFE
Letícia i Elionor a Palma /EFE

Parlem de la celebració del 12-O, és clar. El Dia de la Hispanitat, amb els seus militars, cabres, paracaigudistes, fanals, avions, banderes a tutiplén. Amb les escridassades al president del govern Pedro Sánchez per part del "respetable", i tal. La Casa Reial ja havia advertit que l'Elionor no hi seria a la llotja d'honor, per tant estaven avisats. No valia ofendre's, però la cosa començava a escalfar-se. I l'espurna de la mala maror va arribar el mateix dia, quan van constatar l'estat missing de la seva futura reina: ni tan sols un missatget, una postal, un vídeo, una foto, un tiktok, jo què sé. Cap gest. Res. El silencio. 

Felipe 12 O Europa Press
Felip VI el 12-O / Europa Press

No ho diem pas nosaltres, és una evidència. La recull el gens sospitós de republicanisme diari 'El Mundo', a la seva secció 'La Otra Crónica'. El 12-Ogate de l'Elionor: "Su ausencia en los actos por el Día de la Fiesta Nacional generó cierto debate entre quienes la apoyaban y quienes consideraban que ningún día como el 12-O merecía ese esfuerzo por parte de la hija mayor de los Reyes. En todo caso, en una era como la que vivimos se entiende mal que ni siquiera hubiera una felicitación a los españoles en esa jornada por ejemplo mediante algún mensaje a través de los canales de la Casa del Rey". Fons oficioses de la parròquia, foc amic. Estan sulfuradets. Què no és prou patriota? Què li passa pel cap a la futura reina? 

Leonor y Sofía miran de reojo GTRES
Elionor i Sofia, mirant de reull / GTRES

Sort que el 28 és a tocar, perquè si no enceten una campanya a Change.org per canviar d'hereva. Elionor per Sofia. Segur que molts la firmaven.