Casa Reial viu amb l'ai al cor des de fa molts anys. L'esclat de l'escàndol Joan Carles, abdicació, fugida, guerra familiar, Froilán, Cristina i Iñaki, ara Letícia i Jaime del Burgo... És un no parar. I per si no fossin prou ingredients, tenim la situació de la princesa Elionor, la gran joia de la corona i la seva última esperança. Amb la majoria d'edat els canvis han estat substancials; els perills, també. La qüestió de la imatge i la privacitat preocupa i molt. Una foto inapropiada és el gran temor: sigui dins dels murs de l'Acadèmia General Militar, durant les sortides nocturnes com a qualsevol jove de la seva edat, o fins i tot amb el xicot britànic amb qui se la relaciona. Hi ha zel i inquietud. 

Potser escàndol no, però sí que s'està produint una situació que enerva profundament Zarzuela. Una imatge no autoritzada, inèdita i que ha escapat del seu control. Circula a les xarxes socials des de fa alguns dies, recollida per usuaris que, ingènuament, l'elogien de manera efusiva. Es tracta d'un retrat en blanc i negre de l'hereva, amb els cabells recollits, jersei negre i ulls brillants com dos fars d'automòbil. Aparentment, molt artística. De fet, se l'atribueixen a Annie Leibovitz, la famosa fotògrafa que el passat 7 de febrer, aniversari del suïcidi d'Erika, la germana de la reina, va fer una sessió especial al Palau Reial a canvi de 150.000€ pagats pels de sempre. Aquí salten les alarmes. No quadra.

Annie Leibovitz (Robert Scoble - Wikimedia Commons)
Annie Leibovitz / Foto: Robert Scoble - Wikimedia Commons

El retrat encarregat a la nord-americana en cap cas havia d'incloure la princesa. I de fet, no hi va assistir a la sessió. De la mateixa manera, sembla estrany que Leibovitz o el seu equip hagin filtrat un material tan delicat. Amb tots aquests elements, i fixant-nos novament en el retrat, la solució és evident. És falsa. Un fake creat amb IA. Mentida i, a més a més, potencialment delictiva. Perquè l'origen d'aquesta imatge és una d'aquelles estafes a lnternet, utilitzant imatges de personatges famosos per enredar víctimes. La reina Letícia també n'ha estat un dels ganxos, en alguna ocasió, de mètodes similars. A la seva filla només li havia passat una cosa semblant, presumptament, amb un vídeo de tiktok de festa en una discoteca. 

Casa Reial no ha volgut deixar passar per alt l'incident, com sí que fa amb altres situacions que afecten a la futura reina. Diferents revistes i agències han mantingut contacte amb el seu servei de premsa, que transmet el seu rebuig més enèrgic pel que fa a la imatge, a la seva finalitat i al seu origen: "Esta fotografía es falsa", és la frase literal. Elionor és una nova víctima d'aquest inframon que amaga la intel·ligència artificial emprada amb finalitats gens edificants, tot i que de moment la cosa no ha arribat a situacions com la de la Rosalía, a la que feien aparèixer despullada. Potser per això Zarzuela ja està en guàrdia

Leonor ojos rojos de noche GTRES
Elionor / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!