El pont de la Constitució tindrà moltes celebracions pels 40 anys de la Carta Magna. Els republicans podran celebrar-ho d'una altra manera. S'entrenarà la pel·lícula El rey, l'adaptació al cinema de l'obra de teatre homònima que fa dos anys van representar al Teatre Lliure dos actors icònics: Willy Toledo i Alberto San Juan. La cinta promet ensenyar la cara B de la monarquia espanyola. A TVE veurem com Felip oculta Joan Carles en la commemoració dels 40 anys de la legitimació amb calçador de la Corona dins la Constitució. Al cinema veurem un Joan Carles humà, poruc, destruït i sotmès davant la tomba de Franco. Allà on Peñafiel assegura que el cap de l'Estat va jurar al seu predecessor dictador que seria el garant de la unitat d'Espanya. Aquest és el tràiler:

"Tengo miedo" brama plorós un Joan Carles assegut al tron en la foscor. En un ambient claustrofòbic li apareixen tots els seus fantasmes: Adolfo Suárez, Franco, Juan Luís Cebrián, Martín Villa o Jesús Hermida, l'últim periodista que el va entrevistar. L'únic català que se li presenta és Salvador Puig Antich, executat per Franco quan Joan Carles ja sabia que seria el successor, a qui havien deixat tot "atado y bien atado". 

el rey pelicula

El rey

El diari El País assegura que cap productora de cinema ha volgut saber-ne res i que han calgut 1200 aportacions de micromecenatge per fer possible el polèmic film.  Quan Alberto San Juan va presentar l'obra a Barcelona va explicar-la així: "Aquí el què importa en realitat i la pregunta fonamental és per a què ha servit la monarquia a Espanya els últims 40 anys i per a què es pretén que segueixi servint. Per què es necessita una monarquia?".

alberto san juan el rey acn

ACN

La pel·lícula serà menys frívola, cosa que deixa un rei més cru i sense el rol "campechano" d'embolicar-se amb mil dones. Menys Corinna i més ultradreta que li dona suport. El que més destaquen del que han estudiat del personatge és la seva manca d'autocrítica. Alberto San Juan aclareix que fan sang del rei però sobre tot de la Corona, a la que qualifica de demencial: "Puede que la gente espere que seamos más contundentes con él. Pero nosotros reservamos la mirada crítica para la monarquía y su efecto en la vida democrática. En estos 40 años la ha encarnado este señor, aunque para mí el problema no son los reyes y los banqueros, sino la monarquía y la banca, esté quien esté". La pel·lícula està feta, però ¿quin cinema gosarà exhibir-la en plena celebració dels 40 anys de la Monarquia?.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat