Hi ha una redacció que té el mes de març marcat en vermell al calendari. És el seu mes preferit. Si més no, el mes que fa que vagin amb totes les conseqüències fins el final. Estic parlant de la revista El jueves. L'any passat, per aquestes dates, ja van treure a la venda un especial 'Hijos de puta' de 92 pàgines. En ell, hi apareixien diferents protagonistes de la plana política i de la casa reial com José María Aznar, Felipe González, Cristóbal Montoro, Rodrigo Rato, Juan Carlos I, Francisco Marhuenda, Esperanza Aguirre o Donald Trump. En aquella ocasió, van argumentar el cridaner "hijos de puta" sota l'argument que "si te joden y se van de rositas, insultar es una cuestión de higiene mental". Entre els diferents reportatges en pàgines interiors, destacava el que duia per títol: "¿Cómo es el cerebro de un hijo de puta?" dedicat a "todas aquellas personas que hacen del mundo un lugar peor"

 Fins i tot es preguntaven si, tot i les moltes cares que hi apareixien, encara en quedava algun. Dotze mesos després, ells mateixos es donen la resposta, a jutjar pel nou número de la revista. Nou especial. 92 pàgines més. I moltes més cares que al març de l'any passat. Alguns tenen "l'honor" de repetir. D'altres, s'estrenen. 

L'autor de la portada és el dibuixant Pedro Vera i pels qui en aquests moments estaran jugant al Quién es quién intentant reconèixer tots els que surten retratats, aquí va la llista sencera dels que apareixen just darrera del bufó, símbol de la publicació, fugint atemorit. De baix a dalt i d'esquerra a dreta: Mª Dolores de Cospedal, ministra de Defensa; Eduardo Inda, director d'OKdiario i tapat pel barret del bufó; Angela Merkel, cancillera alemanya, també tapada pel barret; la infanta Cristina de Borbó; l'expresident del govern José Mª Aznar; Federico Jiménez Losantos, columnista d'El Mundo; Alejandro Agag, gendre d'Aznar; un altre expresident del govern, el socialista Felipe González; el líder de Ciutadans, Albert Rivera; el rei Joan Carles I; Fèlix Millet, condemnat pel 'cas Palau'; l'actual rei d'Espanya, Felip VI; la periodista Ana Rosa Quintana; Celia Villalobos, diputada del PP; el president del Reial Madrid i ACS, Florentino Pérez; l'ex duc de Palma, Iñaki Urdangarín; el president dels Estats Units, Donald Trump; Rodrigo Rato, exvicepresident econòmic d'Aznar, condemnat per les targetes black; el dictador Francisco Franco; Cristina Cifuentes, presidenta de la Comunitat de Madrid; Francisco Camps, ex president de la Generalitat valenciana; el president del govern, Mariano Rajoy; el dictador, Adolf Hitler; Francisco Marhuenda, director de La Razón i la cantant Marta Sánchez. 25 protagonistes. 25 retratats.

La cosa no es queda aquí. En les pàgines interiors, es veuen vinyetes on els personatges de la portada tornen a aparèixer fent cua per anar a una guillotina, barrejats amb feixistes, terroristes islàmics, el presentador d'El hormiguero, Pablo Motos o Déu. Els humoristes també incideixen en els motius que els han fet triar aquests polítics i membres de la reialesa en qüestió, aportant un possible "càstig" que se'ls hauria d'aplicar. A més, donen consells sobre què mengen els "fills de puta"...

En una setmana on hem assistit a la retirada d'una obra a la fira d'ARCO, al segrest del llibre "Fariña", a la condemna al raper Valtonyc o la censura d'un dibuix de Miquel Ferreres per part d'El Periódico, la revista va forta i tiba la corda contra aquells pels que la llibertat d'expressió és una cosa que es dona o no es dona en funció del que els molesta o no. I ho fa després que en els darrers temps, El Jueves hagi tornat a tenir problemes legals per la publicació d'un número on la portada feia referència a la repressió policial de l'1 d'octubre. 

jueves2

El Jueves

Fins i tot l'Advocacia de l'Estat es va personar com a acusació particular en aquest cas. En els 40 anys que ara celebren, no ha estat l'únic enrenou judicial en el que s'han vist. Només cal recordar el que va provocar la portada dels llavors Prínceps d'Astúries mantenint relacions sexuals, mentre Felip li deia a Letícia: "¿Te das cuenta si te quedas preñada? Va a ser lo más parecido a trabajar que habré hecho". La portada d'enguany, des que s'ha posat a la venda, ha provocat una reacció furibunda pels qui no els han agradat les cares que hi han trobat o pels que han trobat a faltar membres de la política catalana o d'altres partits. També ha estat molt aplaudida pels seus defensors. La xarxa s'ha convertit en un ring de boxa.

Curiositat per saber quina serà la portada d'El jueves que sortirà el proper dimecres.