La fotografia que il·lustra aquesta notícia és històrica: 2020, l'última imatge junts del rei Felip VI i la seva germana Cristina de Borbó, exdona d'Iñaki Urdangarin i exduquessa de Palma. Precisament aquesta condició, la de perdre el ducat, va ser l'episodi que va enemistar per sempre més els dos germans. Aquell enfrontament públic encara ara, deu anys després, s'arrossega fins al punt que Cristina ha menyspreat el seu germà petit (ella és 2 anys més gran que el rei) pel seu aniversari. Avui 30 de gener, Felip fa 56 anys. Cristina vol marcar-li el terreny, com ja va fer el 2014 en ple escàndol del cas Noos. Cristina no pot ni veure Felip i per això ha decidit que, en contra del que marca la tradició monàrquica, el rei sigui l'últim de saber que la infanta Cristina ja s'ha divorciat. Anem a pams.

FUNERAL INFANTA ALÍCIA, TIETA-ÀVIA DE FELIP, 2017:

infanta Cristina elena Felipe Letizia GTRES
pentima foto dels germans junts, maig 2017 funeral infanta Alícia, GTRES

FUNERAL INFANTA PILAR, TIETA DE FELIP, 2020:

infanta Cristina  Felip GTRES
infanta Cristina i Felip, funeral infanta Pilar, 2020, GTRES

Felip i Cristina només apareixen junts quan mor algú. Els dos germans fa 4 anys que no comparteixen una foto. L'última va ser per la mort de la seva tieta, la germana de Joan Carles. L'odi de la germana gran es deu, en origen a una discriminació masclista: Cristina hauria d'haver estat reina en condicions normals. Si Elena quedava apartada de la successió per la seva reconeguda "incapacitat intel·lectual", en paraules de Joan Carles que recull Jaime Peñafiel, Cristina era la següent en la línia successòria. Però la Constitució la discrimina per dona així que li va tocar a Felip, que en lloc d'agrair-li-ho, la va condemnar abans del judici del cas Noos. Com que va ser imputada per corrupció, el rei Felip li va exigir a la seva germana gran que renunciés als drets dinàstics (el seu dret a succeir-lo), i com que s'hi va negar i ell no podia prendre'ls-hi va decretar que Cristina ja no podria fer ús del títol de duquessa de Palma. Cristina es va sentir humiliada. El títol li va concedir Joan Carles i Felip com a rei li arrabassava, humiliant-la i condemnant-la abans del judici que la va absoldre. Cristina va contraatacar i va insultar el rei Felip en públic difonent un comunicat on aclaria que Felip no li prenia el ducat sinó que ella hi renunciava. Des d'aquell episodi públic, humiliant i lamentable per part de tots dos, els germans no se suporten.

infanta Cristina  Felip ok GTRES
infanta Cristina i  Felip, mai més junts GTRES

Ara tornen a sonar campanes de reconciliació de la premsa afí gràcies al divorci d'Urdangarin, el motiu que va enfrontar els dos germans. Felip volia aquest divorci que ha arribat 10 anys tard. Cristina es divorcia per les mateixes raons que ja se sabien aleshores: que Iñaki enganyava la germana del rei amb altres dones. El problema no era que fos un corrupte condemnat en ferm sinó un adúlter reconegut en públic. Aquest motiu, l'adulteri, no ha estat suficient per destruir el matrimoni de Letícia però sí el de Cristina. Però la realitat és una altra, el divorci de la infanta ha tornat a allunyar els dos germans. Segons un digital afí a la Corona, Monarquía confidencial, Cristina ha incomplert un altre cop la deguda obediència al rei. Un cop signat el divorci li hauria d'haver comunicat primer de tots a Felip, per respecte i que consti al Registre Civil Especial de Casa Reial. Però no, Felip se n'ha assabentat l'últim i no per Cristina sinó per una intermediària, la reina Sofia.

Infanta Cristina GTRES
Infanta Cristina a Granollers, GTRES

Segons el digital monàrquic, "Cristina comunicó la firma del divorcio su madre, la reina Sofía, cuando se reunieron en Nochebuena. En esa cena surgió la conversación, sin reproches hacia Urdangarin y se mostró aliviada por cerrar este capítulo.  La reina Sofía se lo comunicó a Felipe VI días después para que tuviera conocimiento. No ha habido una llamada entre hermanos". No es parlen, no li comunica al cap de la família el divorci i li ho fa saber a través de la mare, com si fos una tafaneria llegida a la portada d'Hola quan Sofia era a la perruqueria. ¿Reconciliació entre germans? Quan les granotes es pentinin. La propera foto junts de Cristina i Felip, al funeral de Joan Carles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!