Monarquia vol dir tradicions, i la Família Reial aplica aquesta doctrina -a priori- a tots els àmbits de la seva vida, escola inclosa. Si els reis emèrits Joan Carles I i Sofia van dur els seus fills al Centro Privado de Enseñanza Santa María de los Rosales, a Madrid, el mateix han fet Felip VI i Letícia amb les seves filles.

Les infantes Elionor i Sofia cursen sisè i quart de primària, respectivament, en aquest col·legi de l’acomodat barri d’Aravaca de la capital espanyola, centre bilingüe castellà-anglès, religiós, i on la prioritat és el comportament i les bones maneres, per sobre de les assignatures.

Viure pel protocol

Santa María de los Rosales és un col·legi fet a mida per a aquells que sempre estaran en el punt de mira, facin el que facin. Elionor i Sofia ja han mostrat en moltes ocasions la seva total correcció, que tot apunta que ve donada pels seus pares i per l'escola gairebé a parts iguals. Així es presenten els Rosales al seu web: “Desitgem impartir una educació encaminada a fer dels nostres alumnes persones físicament i psíquicament sanes (...) que enfoquin la seva activitat amb responsabilitat i acceptació del deure”.

ACN

El capficament del centre pel protocol l'han confirmat també alguns exalumnes: "És una educació molt rígida, amb afecte, però rígida al cap i a la fi. Les professores són molt maternals, però alhora molt exigents amb l'educació. La preocupació dels Rosales són les maneres i no tant els estudis, el nivell dels quals és molt millorable". En aquest sentit s'expressa també un altre alumne: "T'ajuden a aprovar. Si tens un 4, saps que et posaran un 5, el qual fa que et relaxis una mica. Et perdonen molt". I és que a més de l’estudi, als Rosales t’ensenyen a saber menjar i caminar correctament i, en el cas de les noies, fins i tot a “com baixar per les escales amb talons sense fer soroll”.

Col·legi Santa María de los Rosales. Google Maps

Normes estrictes

Els smartphones han esdevingut un problema a totes les escoles, però algunes són més dures que d’altres a l’hora de restringir-ne l’ús. En el cas dels Rosales, no se’n deixa passar ni una: qualsevol mòbil que un professor trobi no només a classe, sinó que en tot el recinte escolar, serà requisat.

En aquest sentit, cal recordar que la reina Letícia ja va alertar l’any 2008, amb l’entrada d’Elionor a l’escola, que tenia por que d’altres alumnes fessin fotos o gravacions de la seva filla... I això que en aquella època els mòbils no feien el mateix que ara, ni hi havia Snapchat ni Whatsapp, ni res de semblant.

Pel que fa a les sancions, no se n'estalviaran quan calgui posar-les. De fet, ja s’adverteix abans d’entrar a l’escola que qui s’hi matriculi “haurà d’acceptar totes les normes”. Això sí, aquestes d'adequaran a l’edat i circumstàncies personals de l’alumne, i "en cap cas el procediment de correcció podrà afectar el dret a la seva intimitat, honra o reputació".

Com no podia ser d’altra manera, a més, l’escola és inequívocament catòlica. “La Primera Comunió i la Confirmació són celebracions oficials i es realitzen a quart de primària i primer de Batxillerat, respectivament”, expliquen.

Per no ferir sensibilitats, també deixen clar que “els alumnes que professen altres religions són igualment benvinguts”... Els més de 7.000 euros anuals que costa l'escola, permeten que sigui així.