Sobre els gustos, hàbits i excentricitats gastronòmiques de Zarzuela es podria fer un llibre. La família més poderosa de l'Estat, amb permís de la dinastia de la Casa d'Alba, sempre ha estat de grans tiberis, de delicatessen, d'un rebost ple de gom a gom de productes de primera categoria. Joan Carles s'ha posat les botes; les seves predileccions sempre han estat el marisc i el vi, però també altres vicis inconfessables més terrenals: per exemple, endrapar kebabs. Hi ha un tal George, que regenta un restaurant libanès a Madrid des de fa dècades, que prepara els preferits dels Borbons. Des de l'emèrit als actuals monarques, Felip i Letícia: "Venían los guardaespaldas y se llevaban 7 u 8", explicava el senyor, qui va veure una davallada salvatge de les comandes de Casa Reial a partir dels escàndols del patriarca. 

Letícia va posar el règim alimentari royal cap per avall, desfermant les seves obsessions pel menjar saludable i sotmetent el paladar del seu marit i, especialment, el de les seves filles Elionor i Sofia. Aquelles sopes de bledes, aquells bols amb quinoa, aquell avorriment gustatiu sense compassió... Un drama. Per això cada cop que les nenes escapaven al control de la mare, les enxampaven pecant. Primer van ser bombons, i ara ja són torreznos, hamburgueses i begudes plenes de sucre. Ha perdut la batalla. Conscient d'això, s'ha anat passant al costat fosc, xino-xano. Ha obert la mà pel que fa a les restriccions més severes, cosa que afecta al producte que més triomfava, tradicionalment, a casa de la seva família política: el pernil.

familia reial sopant sopa tota la familia
Letícia, Elionor, Sofia i Felip sopant sopa de bledes / Casa Reial

Pernil, però no pas qualsevol, no. Malgrat que la vam veure acceptant un lot d'embotits de regal durant una visita a un saló d'alimentació, tots ells ecofriendly, el que realment fa perdre l'oremus a la Casa Reial és un altre: el de Jabugo i d'aglà. Però fins i tot en aquest sentit són diferents, privilegiats, fastigosament rics: el seu preferit són les peces prohibitives de 12.000€. Pernils com els que ha ensenyat el meteoròleg Mario Picazo al seu nou magazín de tarda a Cuatro, 'Tiempo al Tiempo', durant la visita a una devesa de Huelva que presumeix de ser el proveïdor de royals, VIPS i personatges celebèrrims: per exemple, el difunt director de cinema català Bigas Luna, autor de 'Jamón, Jamón'. Tot s'explica. Tenen el morro molt fi.

Jamón Casa Real Cuatro
El pernil prohibitiu de Casa Reial / Cuatro

A veure, fem càlculs. Una peça sencera d'un pernil de Jabugo, d'aglà i de qualitat sense discussió pot arribar a 700 o 800€. Les que surten d'una granja de Galaroza no baixen dels 5.000. "Y pierdo dinero", assegura l'Eduardo, amo de l'empresa. Els porcs que fa servir no són normals, afegeix: "Es cerdo ibérico manchado, el más caro y exclusivo del mundo: solo existen 50 productores". El ramader en té 40, i són la seva gallina (o porc) dels ous d'or. La majoria de les peces se'n van a subhastar, multiplicant el seu valor. No sabem si a Casa Reial li fan preu especial, segur que hi ha algun descompte. Sigui com sigui, ara s'entén millor que Letícia s'hagi deixat de ser una llepafils amb el pernil. Jo també ho faria.

Jamón Casa Real Cuatro 2
El pernil prohibitiu de Casa Reial / Cuatro

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!