Ja ha plogut molt des que el passat 12 d'octubre la princesa Elionor, a punt de bufar 18 espelmes, va protagonitzar el Día de la Fiesta Nacional, tan caspós com de costum. Una setmana abans, jura de bandera de l'hereva, a l'acadèmia militar de Saragossa on està fent la seva formació marcial al costat de la resta de cadets de primer curs. La mateixa Casa Reial va proporcionar imatges sobre l'acte, on vam veure la filla de Felip i Letícia petonejant la bandera, desfilant i els seus pares, a punt de la llagrimeta de veure-la així. I Zarzuela, publicant imatges sobre Felip i Letícia presidint l'acte mentre veien el paripé de la seva filla i dels companys de promoció

elionor jura bandera2
Elionor / Casa Reial
elionor jura bandera
Elionor / Casa Reial

Entre tant palmero i tuf de ranci, els monarques, elevats en una petita tarima de fusta, envoltats per una corda vermella i davant d'una mena de monòlit que homenatja amb "honor y gloria a los que dieron su vida por la patria"... Una imatge que vista des d'un altre angle, no facilitada per Casa reial, mostrava un altre element que penja a l'acadèmia militar de Saragossa: una imatge que el periodista Fonsi Loaiza sí va capturar i mostrar: "La Academia Militar de Zaragoza hizo apología del franquismo en la jura de bandera de Leonor". 

jura bandera academia cartell franco
Felip i Letícia, a la jura de bandera 

Què hi apareix, a la part superior esquerra de la imatge? Tachín tachán... un tapís vergonyós homenatjant el dictador, on es pot llegir "2ª época 20 febrero 1927 General Franco". Immediatament, l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) es va indignar, demanant al govern espanyol que sancioni l'enaltiment indissimulat al franquisme: “Un homenaje a un dictador que ofende a sus víctimas y atenta contra la legislación que sanciona la exhibición en edificios públicos de elementos contrarios a la memoria democráticaNadie imagina una placa en un colegio que recuerde que allí estudió un terrorista; que un colegio de Austria presuma de que en sus aulas se formó Adolf Hitler y se ponga la excusa de que estudió antes de que fuera responsable del Holocausto". IU va portar-ho al Congrés interpelant al govern espanyol i al ministeri de Defensa. Després de tant de temps, continua allà penjat. La resposta de l'acadèmia? Abjecta: després de considerar que el tapís forma part de la institució en haver estat Franco director de la segona etapa de la seva obertura, consideren "inevitable" i "irremediable" que s'utilitzi en fer referència a un període anterior a la Guerra Civil i la posterior dictadura, etapes a les que afecta la normativa sobre Memòria Democràtica... Inevitable y irremediable... S'ha de tenir molt poca vergonya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!