Carles Felip de Suècia és el segon fill dels reis Carles Gustau i Sílvia, i germà de la que serà la futura monarca del país escandinau, la Victòria. No tocarà la corona, però té una en propietat: la del royal més guapo del panorama internacional, amb permís de dues joves promeses com els germans danesos Nicolau i Fèlix de Monpezat. El suec, de 44 anys, comparteix la seva vida amb la princesa Sofia Hellqvist , una autèntica proscrita a la Casa Reial: el seu passat l'empaita constantment, no li perdonen el seu estil de vida abans de conèixer el royal: fotos fent de model en topless amb 20 anys, participant a realities de televisió... Massa informació per als caducs membres de la reialesa local, que la tracten com si fos de segona, negant-li l'accés al joier reial, el més poderós d'Europa.

Malgrat el rebuig familiar a la seva dona, en Carles Felip mai no l'ha deixat caure. Formen un matrimoni sòlid, amb tres criatures en comú i projectes compartits, com la fundació que duu el nom de tots dos. Un dels camps d'actuació té a veure amb un trastorn de l'aprenentatge molt comú i estigmatitzant: la dislèxia. Sempre estan disposats a col·laborar o impulsar iniciatives per ajudar aquells que la pateixen i combatre prejudicis i estereotips. Fa uns dies presentaven, per exemple, un videojoc que anima els pacients més joves a interessar-se per la lectura, un dels grans problemes d'aquesta patologia. Per què la preocupació constant dels royals suecs en aquesta temàtica? Senzill: perquè ell l'ha patit des de ben petit. 

Carlos Felipe Suecia Fundacion
Carles Felip de Suècia / Prinsparetsstiftelse

"La nostra visió a la fundació és que tots els nens han de tenir dret a ser ells mateixos. Sé que encara hi ha prejudicis i idees errònies sobre què és i què fa la dislèxia a l'individu, ho he experimentat jo mateix. M'agradaria que aquest tipus de joc hagués existit quan era jove. Ho hauria necessitat per ajudar a despertar el meu interès per les lletres i les paraules", va dir el royal durant la presentació del videojoc, una mena de Minecraft on es van descobrint mots, noms i termes diversos, augmentant la capacitat lectora dels usuaris i millorant la seva habilitat expressiva, un símptoma comú dels dislèxics.

DL u541707 015
Carles Felip de Suècia / GTRES

En Carles Felip no és l'únic royal que ha patit els estralls d'aquest trastorn: també tenim l'anglesa Beatriu de York, filla del polèmic príncep Andreu i Sarah Ferguson i gran amiga dels díscols Enric i Meghan  de Sussex. La transversalitat d'aquest problema és absoluta. No se salven ni reis, ni plebeus. I per això és important lluitar contra ell, però sobretot contra les convencions més feridores instal·lades en la societat. 

Eugenia Beatriz York GTRES
Beatriu i Eugènia de York / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!