Una de les millors coses que es podien fer quan eres petit eren les col·leccions de cromos. El ritual de trencar els sobres, veure quins et faltaven i enganxar-los (abans, amb Pegamento Pritt, aquell de tub vermell, abans dels autoadhesius d'ara). Per no parlar dels diumenges al Mercat de Sant Antoni canviant-los, o del negoci estrella a les escoles i el mític "Tengui-tengui-falti-tengui-falti...". Pels que tinguin ja una edat, eren uns temps on hi havia àlbums meravellosos, la majoria de Panini, però també d'aquells que anaves farcint a base de comprar iogurts o productes al súper.

album

album2

album4

album3

album5

D'entre totes les col·leccions possibles, abundaven les de futbol, amb els equips de cada temporada, els de la Lliga, o els dels Mundials. També les col·leccions basades en sèries de TV de dibuixos animats. Però també hi havia espai per a col·leccions més carrinclones. Carrinclones, per no dir directament ràncies, ultrapatriòtiques i amb tuf de testosterona i naftalina. Àlbums de cromos que tenien, com a protagonista a la portada, ni més ni menys que el rei Joan Carles.

joan carles llibre

La monarquia espanyola hagués donat per fer un àlbum dedicat a ells. Entre pares, fills, nets, cosins, tiets i descendència borbònica variada, haguessin pogut fer un àlbum que hagués fet les delícies de l'aristocràcia espanyola sempre predisposada al vassallatge. Però no ens consta que Danone regalés cromos dels Borbons si compraves quatre flams. El que sí ens ha deixat al·lucinats és una col·lecció que ha trobat el periodista Toni Vall, qui més sap de records nostàlgics en paper d'una època que cada vegada és més difusa. Un àlbum sobre Nuestros ejércitos. I qui surt a la portada? Bingo. Juancar vestit de militar.

Quedin-se amb el que diu Vall: "No sé si és millor la portada o la contraportada...". Per què ho diu? Perquè, tot i tenir tela la portada, comprovar la contraportada, veient el flamant ocellet representatiu de les Fuerzas Armadas, és de traca... Un esperpent. Com són les coses: el que ara ha quedat fet un cromo és el propi Joan Carles.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat