Albert Solà assegura ser fill del rei Joan Carles I. I no qualsevol fill, el primogènit. Aquest cambrer de La Bisbal d'Empordà diu que és fruit del gran amor que va tenir el rei emèrit amb qui va ser la seva mare, quan tots dos tenien 17 anys. Certament, té una cara de Borbó que se la trepitja, i diu que no vol ni fama, ni diners... ni corones. "Només vull que el meu pare reconeixi que sóc fill seu". Dir-ho en veu alta li ha costat algun ensurt on va témer per la seva vida i que a Zarzuela se'l tingui molt present. Ara ha escrit un llibre on ho explica tot, El monarca de La Bisbal. Bé, tot, tot, no... "Hi ha coses que m'he guardat i que no surten al llibre". Algunes d'aquestes coses sí que s'expliquen en l'entrevista que ha concedit per En Blau.

albert sola fill joan carles 2

D.P.

Com se sent algú que se sap fill del rei Joan Carles I després d'haver plasmat la seva vida en un llibre? I per què ara?

Jo mai em vaig plantejar escriure un llibre. Però va venir l'editorial i em va convèncer. Ara puc dir que he notat com he buidat el que tenia tancat dins meu.

Va témer que el llibre pogués haver-se vetat, sent, com és, un material sensible?

Sabia que no seria vetat per tota la dedicació que m'han donat durant la meva vida. El rei emèrit, mon pare, sempre ha tingut alguna cosa especial per mi: m'ha protegit, a l'ombra, fins el dia d'avui.

Aquesta protecció explica en el llibre que la va percebre molt de jove, amb regals que queien del cel. Amb els anys l'ha seguit percebent? En forma de què?

Quan entra el meu nom als ordinadors del país: edificis públics, policia, consolats... s'obren les portes. El meu pare segueix preocupant-se per mi i mira que no em passi res.

Vostè creu que Joan Carles, si hagués pogut reconèixer obertament que és el seu pare, ho hagués fet?

Si no fos el gran, el primogènit, crec que sí. Jo no he estat un nen buscat, però sí desitjat, un cop va haver-hi el "patinasso". Crec que la meva mare va ser el seu primer gran amor. Sempre hi ha una persona que et marca de jove. Després van venir altres 'rotllos'. Si jo, en lloc de ser un varó, hagués estat una nena d'aquell primer amor, sí que hauria fet el pas.

joan carles jove

Efe

Pot assegurar al 100% que no vol ni reconeixement públic, ni diners ni corona?

Absolutament. Si ell vol venir a parlar amb mi en privat, de pare a fill, les portes són obertes, i segurament ens portarem de meravella, perquè ell crec que té un tarannà com jo. No hi ha rancor... Però ha de venir ell, jo ja no aniré més.

Si ell vingués, en privat, què li diria al seu pare?

'Más vale tarde que nunca'. Amb carinyo, eh?

Si Joan Carles fes el pas de trucar a la porta i li reconegués que és el seu pare, però li digués: 'Ets el meu fill, però no diguis res a ningú'... com reaccionaria?

No li diria res a ningú, no el trairia, si ell m'ho demanés... En vida d'ell. Mentre ell visqués, no. Després ja és una altra història.

el monarca de la bisbal

S'ha guardat alguna cosa amb aquest llibre?

Hi ha coses que s'han quedat en el tinter. Per la pressa de publicar-lo, hi ha coses que no hi surten.

Per exemple?

Quan vaig tornar de Mèxic l'any 2000, em vaig allotjar 8 dies a l'Hotel Plaza de Madrid. I va venir una persona a veure'm a l'hotel, a la recepció, que volia parlar amb mi. Era un senyor alt, amb ulleres, i calb. Aquesta persona anava acompanyada. Hi havia moviment a l'hotel. Ens vam posar en un privat. Allà, mentre esmorzàvem, em va posar la mà a l'espatlla i em va dir: "Tómese unas prolongadas vacaciones". En marxar, jo encara seguia sense saber qui era... Vaig preguntar un conegut que m'acompanyava i em va dir: "¿No lo sabe, era el expresidente del Gobierno, Leopoldo Calvo-Sotelo?".

calvo sotelo

wikipedia

Felip VI ha intentat posar-se en contacte amb vostè?

Ell no en té cap culpa, però també està dins aquesta història. A mi m'han vingut persones demanant-me que impugni la Corona. Però no serà Albert Solà qui es carregarà la monarquia. Però sí que li retrec a Felip que quan va accedir a la corona, jo sempre l'he deixat bé... Com a mínim, com a germà, podria haver tingut un gest, ni que fos mitjançant terceres persones, dient-me que està agraït per tot el que dic d'ells. Però ell es queda en una bombolla d'aquí no ha pasado nada.

Felip viu molt més en una bombolla que el seu pare?

Jo al meu germà li diria: 'El silenci controlat, sí. El silenci prolongat es gira en contra teva'.

joan carles felip efe

Efe

En què s'assembla vostè a Joan Carles, a banda de físicament?

Crec que abans de cometre tots els errors d'ara, que l'han cremat, abans el meu pare era una persona que queia bé, que queia en gràcia, i crec que jo també. Al meu germà Felip no li veig aquest tarannà.

Per què la justícia li ha girat l'esquena?

Perquè no és igual per tothom. Depén de qui ets o passa de llarg pel teu costat o es gira en contra teva. En el meu cas, ha passat de llarg pel meu costat.

Com va aconseguir la mostra d'ADN de Joan Carles I?

Hi ha una prova d'ADN que va aconseguir el CNI d'un got de sa majestat. Ho van comparar amb el meu i van dir-me: '99,9 de coincidència'. Però tot i els recursos, l'Audiència Provincial me'ls va rebutjar. Perquè just després dels resultats, el rei abdicava i començava el regnat del meu germà Felip.

Més de 10 persones diuen que són fills il·legítims del seu pare... Si algun dia es confirmés, no li sembla més propi d'una època feudal que del segle XX?

Sí. Jo també he comès algun error. Jo mateix tinc una filla fruit d'un 'desliz'. Un error sí, però no deu o vint. Crec que aquí demostraria una falta de responsabilitat molt denigrant com a persona. Al final, tot arriba. Potser els darrers minuts de vida, quan ja no puguin fer-li res, ell mateix es dirà si ha actuat bé o no.

sofia joan carles felip gtres

GTRES

Li ha escrit més de 80 cartes al seu pare. Per què no ha provat d'escriure-li a la seva dona, la reina Sofia? Potser hagués estat més profitós...

No hagués funcionat... Pels gelos pel fill. Ella no té res a veure amb la desgràcia que el seu fill tingués un germà més gran que no és d'ella. Em poso en la seva pell i entenc que ella vulgui que el seu fill Felip sigui millor que l'altre, que no és fill seu. No sé si la reina Sofia em deu tenir una mica de ràbia, no per mi, sinó pel que jo significo.

El fill de Sofia, i germà seu, Felip... Vostè, com a català, li sembla que Felip ha actuat bé en relació al que està passant a Catalunya?

Jo estic i visc en el moll de l'independentisme. Jo no ho sóc, però sí la meva gent, amb la que m'he criat. I jo no els puc donar l'esquena a la meva gent. Si aquell missatge famós del 3 d'octubre del 2017 l'hagués fet el meu pare, segur, no en tingui cap dubte, l'hagués fet d'una manera que no hagués causat el mal que ha fet Felip. Felip no porta les coses com les ha de portar. Si jo pogués xerrar amb ell, li diria, de germà a germà, 'compte, Felip'.

Rei Felipe VI discurs referendum

Amb Joan Carles encara regnant, un possible referèndum estaria més a prop que amb Felip?

Potser hagués fet alguna cosa... Millor que Felip, segur. Potser haver obert alguna bretxa.

Vostè és monàrquic? Ho era abans de saber que Joan Carles és el seu pare?

Abans de saber qui era, jo admirava aquell home que veia per la tele quan vivia a Mèxic. Quan vaig saber qui era, i li vaig escriure proposant-li de veure'ns, però ha fet cas omís... M'he anat desil·lusionant...

Fins el punt de tornar-se republicà?

Republicà... no. Sóc... menys monàrquic. Però li diré una cosa: Catalunya és la terra que m'ha criat, on vaig néixer, la infantesa, la joventut... Tots aquells nens que anaven a escola a estudiar amb mi ara són independentistes i republicans... no puc deixar-los de costat. Si ha de venir una república, en lloc d'una monarquia, perquè la meva gent ho vol, endavant, benvinguda sigui. No vaig contra els Borbons, ni renunciaré mai a la meva sang, el meu pare és el meu pare, però tampoc renunciaré mai a la meva gent, ells ho haurien d'entendre. I això ha de quedar molt clar.

elionor i felip constitucio gtres

GTRES

La monarquia té sentit avui en dia?

La meva neboda Elionor no serà mai reina. Crec que Felip -i sé que no li agradarà que li digui- s'està carregant ell sol la monarquia. Jo no me la carregaré. Ell sí que ho està fent. Té una gran carrera, una gran formació, però no està portant bé la Corona.

Per què ha servit Joan Carles al seu país?

En el moment de la Constitució, de lo pitjor, era lo millor. El problema és quan un poder s'enquista tants anys. A Mèxic són sis anys sense reelecció. Als Estats Units, quatre més quatre. Aquest és el plantejament que a mi m'agradaria. Perquè si no, s'abusa del poder. I no crec que la Corona en sigui una excepció.

Amb la mà al cor, creu que arribarà el dia en que Joan Carles i vostè es veuran cara a cara?

En aquests moments, jo crec que aquest llibre li fa rumiar.

Defineixi amb una paraula els següents conceptes i noms: Joan Carles I

El meu pare

Felip VI

El meu germà... i fins aquí

La reina Letícia

La meva cunyada

La reina Sofia

La mare dels meus germans

La princesa Elionor

La meva neboda

Les infantes Elena i Cristina

Les meves germanes

Urdangarin

El meu cunyat

familia reial complet sofia 80 anys  EFE

Efe

No s'ha mullat...

Em mullaré amb Urdangarin: estava molt bé abans, es va embolicar, però no només ell. Algú dins la família del rei ho sabia i va permetre que ho fes.

Queda un concepte: monarquia?

Cada vegada menys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat