El torró d’Agramunt és molt típic durant les festes de Nadal, tot i que cada cop més es consumeix en altres èpoques de l’any. No només és un excel·lent postre, sinó que també es pot consumir per esmorzar o per berenar.

Els primers documents escrits on es parla de la tradició torronaire d’Agramunt daten del segle XVIII. Durant la guerra civil i els primers anys de la postguerra, la seva producció va disminuir per falta d’ingredients com l’avellana. Tot i això es va mantenir la producció artesana. Gràcies als mercats i a les fires, la seva fama es va estendre per tot el territori.

Actualment el podem trobar també en botigues i supermercats que li han facilitat un reconeixement, gràcies també als distintius atorgats. L’any 1984 la Generalitat de Catalunya va atorgar-li una Denominació de Qualitat i l’any 2002 va ser reconegut en l’àmbit de la UE amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

IGP Torró d'Agramunt lotogip

 

 

Els ingredients

El torró d’Agramunt és una pasta feta amb mel, ametlles o avellanes, prèviament pelades i torrades, sucre i/o xarop de glucosa, clara d’ou i pa d’àngel. Té una textura irregular, tosca, amb porositat i de pasta dura però que es trenca sense esforç. El més típic i conegut és el d’avellanes.

consell regulador igp torro barreja4

L’elaboració, pas a pas

Les avellanes s’han de torrar i un cop fredes, es pelen. En el cas de les ametlles, primer es pelen i després es torren.

En un perol s’hi escalfen la mel i el sucre, fins que la barreja absorbeix tot l’aigua. Es refreda lleugerament i s’hi afegeix la clara d’ou. Tot seguit, es cou la barreja i s'hi afegeixen les ametlles o les avellanes.

Amb la pasta encara calenta, es dona la forma característica del torró d'Agramunt, en rajoles rodones o rectangulars, entrepanades de pa d'àngel, de diverses mides i pesos.

Es deixa refredar.

consell regulador igp torro dagramunt 61513

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya