Ruth Jiménez està relaxada. Rep El Nacional un dia que no s'emet Tarda oberta. L'actualitat ha fet saltar el nou programa. Gairebé millor. L'estrena no va anar del tot bé i la sensació és que calien més retocs i començar alhora que la resta de la nova graella de TV3. Ha estat com televisar els programes pilot, els assajos. Com si et miren mentre et dutxes. Però la Ruth és una tot terreny. Fa anys que presenta i se li nota que li agrada. Molt.

Us han llençat a la piscina amb dos dits d'aigua?

Mira'm, aquí tinc un nyanyo. Però això és una carrera de fons i cal anar adaptant els continguts. Tenim l'equip i el talent. Però hem començat sols, com una illa, com un bolet. Volem que la sèrie que ens precedirà, Com si fos ahirsitui l'espectador enfocat als temes emocionals amb els què comencem. Anar derivant a l'entreteniment cap a la traca final: Toni Soler. Serà com navegar per un riu.

Tu has estudiat per ser una coach emocional, ensenyes eines per aconseguir metes. Què li diu la Ruth coach a la Ruth presentadora de Tarda oberta?

Que totes les crítiques destructives van a les escombraries i les constructives ens les hem de mirar per fer el programa que tots volem. No ens diem a nosaltres mateixos "Estem fent un programa de puta mare". Encara no el tenim. A mi em dic "no t'atabalis, surt criticada de casa".

El 90% del que surt en pantalla s'ha de treballar abans a la redacció. El presentador no pot salvar-ho tot. Com et sents, sola davant el perill?

Hem de fer un programa més coral. A mi com a espectadora m'agrada una tele amb moltes opinions diverses. El que millor ens funciona és la taula d'actualitat on juguem amb un concurs amb els tertulians. Potser ens calen més experts perquè l'espectador acabi el programa pensant que s'ha entretingut i s'ha informat.

tarda oberta

Se t'ha passat l'edat (41 anys) de que et preguntin a quina presentadora et vols assemblar?

Els comunicadors als que admiro són els que desprenen naturalitat. A qui admiro profundament és a Júlia Otero. Ella és primer persona i després periodista i són valors que voldria aplicar-me. És un mirall del qui estic a anys llum.

Doncs ella va començar a TV3 on ets tu ara: fent La columna cada tarda després del culebron...

Ella va introduir l'humor després de les entrevistes, els col.laboradors fins i tot es disfressaven per imitar personatges al convidat. I ella feia taules corals. Allò feia audiències espectaculars, del 25%.

Ella no competia amb el tro de Sálvame, vosaltres no fareu crònica rosa a Tarda oberta?

Mai n'he fet. Un cop substituint Marta Fernández a Las mañanas de Cuatro vam comentar una portada de Lecturas. No tinc cap prejudici, fa vint anys sí però ara mateix podria fer crònica rosa, com farà la Núria Roca A tota pantalla al migdia. Tot depèn de com la tractis.

Ruth Jiménez és portada a vegades de revistes del cor, això t'afavoreix?

Estem en temps de promoció. Les preguntes personals que no vull respondre no les contesto. Tinc un nen de 7 anys i penso molt en el que un dia podria llegir de la seva mare. 
A vegades he parlat de la meva privacitat però no tinc por, ni res a amagar. Si em sento satisfeta amb la meva vida, si sóc feliç i m'he tornat a enamorar per què no ho puc explicar?

rut tv3 tarda oberta vador  @TV3

Corres el perill que et preguntin, per morbo, del teu exmarit...(Risto Mejide)

Amb ell tinc un vincle vitalici: és el pare del meu fill. Hem passat anys meravellosos. Tenim el Julio però les parelles es trenquen. Hi ha moments hostils en les separacions però després tot es posa al seu lloc. Ell te la seva vida, té una parella, s'ha casat. En aquest tsunami és normal que la premsa et vingui a buscar i has de controlar les emocions, no exterioritzar-les.

Em ve al cap un momentàs televisiu i amb Júlia Otero. Ella es va deixar entrevistar pel seu exmarit Ramon Pellicer en el late-night de TV3 que ell presentava ( 3D, any 2005). Tu entrevistaries Risto Mejide?

Jo sí, altra cosa és que ell volgués venir. Clar que l'entrevistaria. És un personatge interessant. No li preguntaria per la seva vida privada sinó per moltes altres coses.

Al Tarda oberta també entrevistaries algú com Laura Escanes? (actual esposa de Risto Mejide) 

(S'ho pensa molt) Per? Per què l'hauria d'entrevistar?

Pel fenòmen de les instagramers, una bogeria que algú fent-se fotos amb el mòbil s'anuncia i aconsegueix xifres astronòmiques per promocionar coses pel fet de tenir molts followers...

Ja. Jo et dic que qualsevol persona que pugui aportar-nos un contingut susceptible d'interessar a l'espectador per suposat que l'entrevistaria. Si la direcció ho creu convenient ho faria.

Ho petaries d'audiència.

(Somriu)

rut jimenez tarda oberta  twitter tarda oberta

Amb l'esforç que suposa començar un programa, de quin dels que has presentat t'has enrecordat aquests dies?

Tots alhora, és com quan tota la vida et passa pel davant en cinc segons. He tocat molts pals i aprofito tanta experiència. Però recordo un programa fet al carrer Qui corre vola (any 2003). El públic català el recorda molt i va ser molt dur físicament. 

(Alguns rumors de passadís parlen que poca química entre els dos presentadors de Tarda oberta. Quan El Nacional li pregunta pel Vador Lladó, respon favorablement amb la seva espontaneitat habitual)

Defineix-me Vador Lladó.

Optimista, rialler, intel.ligent, sap estar. En uns inicis durs, cal una persona com ell que em posa de peus a terra i anima tot l'equip. Treballar amb ell és molt fàcil.

No sortiu gaire junts en antena. No us plantegeu sortir sempre els dos presentadors plegats?

En principi de moment tenim rols diferents, però el programa és molt viu. Hem fet 2 programes i n'hem de fer 213 fins al juny. Alguna secció la farem conjuntament. Mentre m'estàs entrevistant hi ha un gabinet de crisi pensant aquestes coses. Em trobo molt còmode amb ell. Té una espontaneïtat brutal.  A la ràdio ho demostrava i aquí ho acabarà demostrant.

Et recordo fitxant per La Sexta als inicis quan no la mirava ningú ( Ticket, any 2006). Allò devia ser molt dur. Tarda oberta és el programa més difícil que has fet?

Sí. És una màquina difícil d'engegar. És el transatlàntic més gran que he conduït i per tant: gran responsabilitat i molta humiltat. 

Capitana, pujarem a bord perquè ens porti a bon port.