Els smartphones han envaït la nostra vida quotidiana. Ens llevem i anem a dormir amb ells; els consultem al transport públic, a la feina, pel carrer... Estem enganxats al mòbil, si més no això és el que sosté un macroestudi a 625.000 persones de TNS Kantar i Google.

L'estudi, que s'ha dut a terme durant cinc anys, es va presentar ahir en la primera jornada del Mobile World Congress 2017 i no va deixar indiferent ningú. Les dades són esfereïdores: en només quatre anys, la penetració d'aquests dispositius s'ha multiplicat per dos, fins a arribar a un 70% de penetració a escala mundial. A l'Estat espanyol, l'ús dels mòbils intel·ligents ja ha arribat a vuit de cada deu ciutadans. Una xifra gens menyspreable.

El mòbil per a tot

Els joves són els principals usuaris dels smartphones. L'utilitzen absolutament per a tot, com accedir a continguts online. Un 93% dels menors de 25 anys accedeixen a Internet a diàriament, mentre que un 83% veu vídeos en línia o escolta música (65%) com a mínim un cop per setmana. D'altra banda, també es fa ús dels smartphones setmanalment per accedir a informació sobre productes i serveis (29%) i fins i tot per a adquirir-los (2%). D'altra banda, les dades també sostenen que els joves han convertit el seu mòbil intel·ligent en el seu rellotge (64%) i en el seu despertador (65%).

Aquest fenomen no és exclusiu dels joves únicament. Si fem un cop d'ull a les dades globals, podem veure que la meitat dels usuaris utilitza el mòbil per escoltar música, xifra que augmenta fins a dos de cada tres si parlem de l'ús de l'smartphones com a càmera de fotos. A més, per a un 39% dels usuaris l'smartphone també és una manera d'accedir a la informació d'actualitat.

El fenomen multipantalla

L'smartphone ja no és l'únic dispositiu intel·ligent que disposem: cada cop tenim més productes per accedir a continguts, com les televisions amb connexió a Internet –que ja arriben a un terç dels espanyols–. Els aparells capaços de gravar i guardar programes de televisió arriben a un de cada deu, mentre que un 10% té dispositius especials per  navegar per Internet a través de la televisió.

Josep Maria Bartomeu John Hoffman Mobile World Congress FC Barcelona
MOBILE WORLD CONGRESS Bartomeu busca aliats pel Barça Innovation Hub al Mobile Víctor Costa / Bernat Aguilar