El fenomen del "postureig", aquest afany de mostrar als altres el feliços que som i "com de guai ens ho estem passant", també necessita vacances, perquè, segons adverteixen a Efe psicòlegs i experts en la matèria, pot arribar a ser addictiu i provocar un estrès continu de necessitat d'aprovació dels altres.

El doctor en Psicologia i professor en la Universitat Complutense de Madrid Guillermo Fouce, la psicòloga Yolanda Pérez, especialitzada en habilitats de comunicació, i l'investigador del Centre d'Estudis d'Internet i Vida Digital de la Universitat de Navarra Javier Serrano-Puche parlen sobre aquest fenomen que s'ha disparat a les xarxes socials, especialment entre les noves generacions.

A l'estiu, encara més

Els més joves han vist gairebé néixer i créixer Internet a les seves vides, i molts d'ells, sobretot en el període estival, no paren de penjar les seves fotos amb "el millor del dia", sense ser conscients en termes generals, segons Fouce, que "s'estan sobreimplicant".

"En realitat, ni percebem la sobreexposició a les xarxes socials. Són una extensió de nosaltres mateixos, part de les nostres vides. El mòbil ja és com una part de la nostra mà, i sembla que el que no està penjat en una xarxa social no existeix i no ho hem fet", adverteix Fouce.

Segons el seu parer, seria necessària una conscienciació més gran de "què és el que estem fent i com ens estem espavilant" en aquest ambient digital en el qual, en molts casos, no establim límits entre la nostra vida pública i la privada.

Una vida paral·lela

Però, tot el que es "penja" és veritat?. La doctora en Psicologia Yolanda Pérez contesta: "Hi ha de tot. Gent que mostra la veritat, una altra d'una mica irreal, i fins i tot persones que ensenyen la veritat a mitges i aquests són els més freqüents".

"Mostrem com de macos som, com de simpàtics i somrients que sortim en un instant, però aquestes fotos que són reals no mostren la nostra realitat, només part d'ella, perquè el dia té 24 hores i és impossible estar somrient tant", segons Pérez.

Són molts els motius que poden explicar per què es practica amb tanta freqüència a les xarxes el "postureig", i el primer és que a tothom li agrada que li diguin que maco està i que bé surt. En xarxes socials, segons la psicòloga, es troba moltes vegades "aquesta petita dosi d'autoestima que no es transmet al carrer".

Una addicció

El problema arriba amb l'abús a la connexió, quan es produeix una falta de control d'impulsos, perquè pot derivar en una addicció. Segons Fouce, s'estan incrementant les addiccions lligades a les noves tecnologies, malgrat que desenganxar-se de la vida real i construir un paral·lel alternatiu pot generar problemes com transtorns de la personalitat. Pérez compara aquesta addicció, fins i tot, a la que pot produir el consum d'una substància.

Per això, els experts incideixen en la importància d'educar els joves en habilitats socials i resolució de problemes, perquè aquest abús pot portar a una activació d'una eufòria anòmala, a perdre interès per altres activitats i posar en perill les relacions familiars, els estudis, els amics i fins i tot la vida.