Els joves i les noves tecnologies van de la mà. Es tracta del públic majoritari de les últimes novetats, però també un target difícil per a la indústria literària, que veu com l'hàbit de la lectura està cada vegada més enfocat a la immediatesa i fugacitat d'internet, i no a les històries dels llibres. En aquest panorama emergeixen projectes que busquen rescatar aquest públic aliè a la lectura i els ofereixen històries explicades mitjançant les eines més consumides en l'actualitat.

Entre aquestes propostes destaca l'aplicació per a smartphones anomenada Hooked, que significa 'enganxat', i que ha aconseguit gairebé 9 milions de descàrregues a tot el món. Es tracta d'una app que prova precisament d'enganxar a la lectura a aquesta generació enganxada a la pantalla del seu dispositiu a través d'històries breus explicades en el format d'un xat a l'estil WhatsApp. La idea és que els protagonistes dels esmentats relats interactuïn entre si mitjançant aquest sistema, creant una sensació d'amenitat i rapidesa.

"Ens encanta llegir, com a tu, però sabem que pot ser avorrit si les històries són molt llargues. Per això creem aquesta app perquè llegir sigui ràpid, aterridor i divertit", es descriu a si mateixa Hooked a la botiga d'iTunes. D'aquesta manera, l'aplicació pretén cridar l'atenció d'aquells que no estan disposats a devorar centenars de pàgines, però sí a estar pendents d'aplicacions de missatgeria.

Dins de Hooked es poden trobar diferents gèneres (amor, drama, terror, misteri, thriller, paranormal, comèdia, fantasia i ciència-ficció) i, una vegada dins d'una història, l'usuari podrà avançar a través del relat amb simples clics, i s'anirà actualitzant la conversa de xat dels personatges.

aplicacion hooked 1494072381092

A més, l'app ofereix als lectors més creatius i que es diverteixen fent contingut propi la possibilitat de crear les seves pròpies històries. Sens dubte, es tracta d'una opció que s'inspira en pàgines web com Wattpad, on els amants de l'escriptura poden publicar les seves pròpies obres i compartir-les amb tota una comunitat de lectors. En aquest aspecte, Hooked proposa també poder escriure històries amb més persones: "Tria un punt de partida, crea el teu personatge i convida els teus amics a jugar amb tu. És com una improvisació en forma de xat".

Model 'freemium'

El model de negoci del qual viu Hooked és l'anomenat freemium; amb el qual altres apps es rendibilitzen, especialment jocs. Es tracta d'un sistema que permet a l'usuari utilitzar l'aplicació de forma totalment gratuïta, podent avançar en la lectura durant un temps, però arribat a cert punt de la història l'aplicació obliga el lector a aturar-se i a esperar 45 minuts per poder seguir. En aquest moment existeixen dues opcions: esperar que passi aquell temps i prosseguir, o subscriure's per 2,99 euros a la setmana, 7,99 al mes o 39,99 a l'any per no patir cap tipus de limitació.

Altres apps de l'estil

Després de l'èxit d'Hooked, l'app Hoot prova d'imitar el format d'SnapChat per oferir històries curtes però amb girs narratius. El pla és que el lector es converteixi en l'espectador d'una conversa de xat privada i ho faci mitjançant un sistema de subscripció.

Rapids d'Amazon està més enfocada al públic infantil i adolescent, però també funciona utilitzant el mateix sistema d'aplicació de missatgeria. Els seus relats estan catalogats en diversos gèneres i la seva proposta és convertir grans clàssics de la literatura en històries en l'esmentat format digital.

D'altra banda, Adela és una altra app que juga amb aquest sistema de xat, però amb un contacte més personal amb el lector. La història comença amb un número desconegut que envia un WhatsApp a l'usuari. Es tracta d'Adela, que acaba de patir un accident de trànsit i demana ajuda al lector. És un relat que es desenvolupa en temps real i que ofereix una experiència realista.

e book pixabay
Tecnologia Llibres o eBooks? Daniel López Pérez