Matí de declaracions llampec en la segona jornada del judici a Francesc Homs pel 9-N. En la sessió matinal han declarat, majoritàriament, els testimonis del Departament de Presidència, el que dirigia Homs.

Tots han coincidit, a preguntes del fiscal, Jaime Moreno, que ningú els va donar ordres per aturar la feina. També ho han admès els responsables de Fira de Barcelona on es va muntar el centre internacional de premsa. 

Totes les declaracions dels testimonis han remarcat que abans del dia 4, que és quan arriba la providència del Tribunal Constitucional, ja estava tota la maquinària en marxa per tirar endavant el 9-N.

El procés participatiu es va fer públic el 14 d'octubre, i el 24 es va activar tot el dispositiu per tirar-lo endavant. "Anàvem a mil per hora", ha explicat Mònica Osàcar, responsable de publicitat institucional.

La publicitat, imparable

En la mateixa línia ha declarat Ignasi Genovès, director general de Difusió, que ha explicat la impossibilitat d'aturar la campanya de publicitat als autobusos, les parades, etc.

Segons la responsable de l'empresa de publicitat, Marta Coll, el procés no s'atura si no hi ha una ordre del client, judicial o d'Autocontrol. I pel 9-N no va arribar cap ordre de cap tipus.

El fiscal, però, ha volgut deixar clar que hi havia mecanismes per aturar la campanya.

Fiscal: Li va arribar alguna ordre?

Coll: No, de cap tipus.

Fiscal: Si li hagués arribat, l'hauria aturat?

Coll: Sí.

La roda de premsa, clau?

El ministeri fiscal ha estat incisiu avui en les preguntes sobre el dia en què es va signar el contracte amb Fira i Focus per muntar el centre de premsa. Es va signar l'acord el dia 3 de novembre i estava vigent fins al 10, incloent-hi el muntatge i desmuntatge del centre. 

El ministeri públic, tant a Madrid com a Barcelona, insisteix en aquesta roda de premsa com a gran prova que el Govern no va aturar el procés tot i l'advertiment del TC. 

Però la defensa d'Homs ha girat la truita durant l'interrogatori al cap de protocol de la Generalitat, Carles Fabró. "Mai em vaig plantejar que l’atenció als mitjans pogués canviar o modificar-se", ha declarat. I ha afirmat que en el cas que s'hagués suspès immediatament la consulta o el mateix dia 9 s'haguessin retirat les urnes, "s'hauria hagut d'informar igual".

Fabró ha destacat el gran nombre de mitjans interessats en la cobertura del 9-N i el desplaçament a Barcelona de periodistes per seguir el procés participatiu i les seves possibles conseqüències.

fabro gemma linan judici suprem 9n