Un informe de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en relleu que el procés sobiranista està afectant de forma molt contundent la vida sexual dels catalans. Els experts de l'ICS constaten un descens ràpid i continuat de la libido dels habitants de Catalunya. El procés afecta, principalment, els catalans més sobiranistes i els més unionistes. Els més radicalitzats políticament han perdut interès pel sexe, mantenen menys relacions sexuals i, quan les mantenen, els resulten menys satisfactòries.

L'enquesta

Les enquestes de salut sexual i reproductiva que fa periòdicament l'Agència de Salut Reproductiva de l'ICS havien detectat els darrers anys una reducció de l'activitat sexual de la població de Catalunya: menys freqüència en la pràctica de relacions sexuals, més índex d'abstinència sexual i un increment de les relacions sexuals insatisfactòries. Hi havia la sospita que els esdeveniments polítics podien tenir un impacte sobre la sexualitat dels catalans i per això l'ICS va encarregar una enquesta, que finalment ha confirmat aquesta hipòtesi: el procés sembla que està en l'origen d'una part substancial dels problemes sexuals de la població catalana. Els ciutadans més partidaris de la independència i els més contraris són, amb diferència, els que més es veuen afectats per aquesta reducció de l'activitat sexual. Probablement això es deu a l'estrès, que habitualment repercuteix en una disminució del desig.

Menys sexe

En les successives enquestes de salut reproductiva s'ha pogut constatar que es redueix progressivament el nombre dels catalans que consideren que la seva sexualitat és bona o molt bona. Si el 2009 hi havia un 72,3% dels homes i un 66,6% de les dones que percebien la seva activitat sexual com a bona o molt bona, el 2016 aquests percentatges s'han reduït fins a un 55,6% i un 48,7%, respectivament. D'altra banda, si el 2009 un 11,9% dels homes i un 23,6% de les dones de més de 16 anys afirmaven no haver tingut cap tipus de relació sexual en els darrers dotze mesos, el 2016 aquestes xifres s'han elevat fins al 23,3% dels homes i el 34,7% de les dones. I si el 2009 un 69,6% dels homes i un 70% de les dones asseguraven haver mantingut relacions sexuals un cop per setmana l'últim any, el 2016 només un 51,2% dels homes i un 52,3% de les dones ho afirmen.

La política, decisiva

L'enquesta que ha publicat l'Agència de Salut Reproductiva ha dividit el conjunt dels ciutadans en cinc grans grups: els que són radicalment favorables a la independència, els que són moderadament favorables a la independència, els que són moderadament favorables a la unió amb Espanya, els radicalment favorables a la unió amb Espanya i els indiferents. Amb aquests grups s'ha demostrat que els més afectats per la desgana sexual són els més favorables a la independència i els més favorables a la unió amb Espanya. Entre els homes catalans, de mitjana, un 23,3% afirmen no haver tingut cap relació sexual els darrers dotze mesos, però entre els partidaris radicals de la independència aquest percentatge s'eleva al 34,2% i entre els partidaris radicals de la unió amb Espanya puja al 35,1%. Entre les dones, la mitjana és del 34,7%, però entre les dones radicalment partidàries de la independència puja al 41,2%,i entre les dones radicalment partidàries de la unió, al 40,3%.

Sense interès

En les successives enquestes de salut reproductiva es detecta que creix el nombre de persones que no mostren especial interès pel sexe. Si el 2009 només un 21,1% dels homes i un 36,6% de les dones creien que la sexualitat era poc o gens important en la seva vida, el 2016 aquest percentatge s'ha elevat fins al 32,7% dels homes i un 50,1% de les dones. Una xifra que comença a ser preocupant, encara que estem molt lluny de les xifres del Japó, on el 40% dels joves d'entre 18 i 35 anys són verges com a conseqüència del seu desinterès per la sexualitat, segons dades de l'Institut Nacional de la Població i de la Seguretat Social nipó. L'enquesta de l'ICS relaciona la pèrdua d'interès pel sexe dels catalans amb la reducció de la natalitat, que en un sol any ha baixat un 1%. L'informe apunta que és possible que les tensions polítiques estiguin en l'origen d'aquest problema.

Independentistes i unionistes sense libido

El desinterès pel sexe és especialment fort entre els que són radicalment partidaris de la independència i els que són radicalment partidaris de la unitat. Un 44,7% dels homes partidaris radicals de la independència consideren que la sexualitat no és gaire important, o que no ho és gens; entre els partidaris radicals de la unitat d'Espanya aquesta xifra arriba al 45,2% (entre els joves d'entre 20 i 25 anys d'aquest grup la xifra és d'un 23,3%, extraordinàriament alta en aquestes edats). Entre les dones, hi ha un 55,4% de les partidàries radicals de la independència que no veuen el sexe com una cosa important, i entre les partidàries radicals de la unitat d'Espanya el percentatge arriba al 59,4%

Pitjor sexe

El 2009 l'enquesta de salut sexual i reproductiva afirmava que tan sols el 15,2% de la població catalana (el 14,3% dels homes i el 15,7% de les dones) havia tingut una relació sexual insatisfactòria en el darrer trimestre. El 2016 aquest percentatge s'ha disparat fins al 35,4% (el 36,7% dels homes i el 34,2% de les dones). El percentatge d'insatisfacció és sensiblement més alt en la mitjana entre els homes més radicalitzats (un 43% dels partidaris radicals de la independència i un 50,3% dels partidaris radicals de la unitat d'Espanya). Entre els principals problemes dels homes hi ha la falta d'erecció (un 37%), l'ejaculació precoç (un 21%) o l'escassa durada de l'erecció (un 13%). Entre les dones destaquen els problemes per la falta d'atenció de la parella (un 39 %), la falta d'orgasme (un 15%) o la tristesa postcoital (un 14%). En aquest àmbit també hi ha una certa diferència entre les dones més radicalitzades i les que ho estan menys.

Les opinions dels sexòlegs

Alguns sexòlegs consultats per El Nacional afirmen que el diagnòstic d'aquest estudi coincideix amb el que ells han detectat a les seves consultes els darrers anys. Concepció Fort, que té el seu consultori a Vic, assegura que alguns dels seus pacients més sobiranistes només han assolit l'erecció, el 2016, després d'anar a la manifestació de l'11 de setembre. També Esperanza Cano, sexòloga amb consulta a les Corts, era conscient de la vinculació entre procés i caiguda de la sexualitat: "Malgrat la crisi s'ha incrementat molt el nombre de consultes a la nostra clínica, i la majoria dels que vénen són unionistes". Segons Cano, el problema tendeix a cronificar-se: "La majoria dels meus pacients no superen el problema a causa de l'angoixa que els genera la tensió política: alguns només aconsegueixen tenir relacions sexuals satisfactòries quan se'n van de vacances a Burgos o a Sòria, on aconsegueixen oblidar-se del procés". Fermín Rodríguez, de Tinder Espanya, afirma que la seva empresa ha notat un descens preocupant del nombre de catalans registrats al seu servei per buscar parella sexual, tot i que no tenen clar a què es deu aquest decreixement.

Valoracions

Josep Dencàs, psiquiatra de l'Associació de Practicants de la Psicoestètica, ha assegurat que aquest estudi demostra el que la seva associació denuncia fa molt de temps: "Espanya ens castra", ha afirmat. "Fins que no arribi la independència, els catalans i les catalanes no podrem gaudir de la nostra plenitud sexual", ha assegurat Dencàs, que ha afegit: "L'alliberament nacional i l'alliberament sexual són indestriables". En canvi, el doctor Casto Duran, de la Universitat de Navarra, ha fet una valoració molt diferent, en què considera que no és negatiu que la gent practiqui menys sexe: "Que la gent concentri les seves energies en objectius polítics, siguin quins siguin, és indubtablement un element positiu. Indica un afany de millora personal i demostra un creixent autocontrol que és de lloar".

Pronunciaments polítics

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha reaccionat ràpidament després de la publicació de l'enquesta de l'Agència de Salut Reproductiva i ha exigit al Govern de la Generalitat que abandoni "un procés que no només no ens duu enlloc, sinó que a més fins i tot posa en perill la continuació de la nostra comunitat perquè està deixant-nos sense noves generacions". El president Carles Puigdemont ha respost a Arrimadas assegurant-li que, en aquests moments, els catalans el que necessiten és la independència, que és l'únic que els garantirà recuperar la seva tradicional trempera. Miquel Iceta ha volgut deixar clar que el problema sexual dels catalans no afecta els moderats i ha convidat els seguidors de la resta de partits a imitar-los: "Els militants socialistes som els que gaudim d'una vida més feliç en tots els aspectes", ha assegurat. Mireia Vehí, de la CUP, ha criticat les declaracions d'Iceta i ha afirmat: "Cal empoderar les catalanes i els catalans no només políticament sinó també sexualment". D'altra banda, Laura Pérez Castaño, comissionada de Cicles de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona i membre de Podem, ha lamentat la capacitat alienadora dels nacionalismes espanyol i català i ha fet una crida a les ciutadanes i als ciutadans a reinventar la sexualitat i a assumir una visió despatologitzadora d'altres sexualitats.