De les deu últimes operacions dels Mossos d'Esquadra, 8 s'han filtrat. En aquests 8 casos quan ha arribat la policia al lloc de l'escorcoll, ja hi havia un periodista present i ja havia informat de l'operació i dels primers detalls. Això ha provocat que la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra estigui buscant quins agents estan informant els periodistes en casos que hi ha secret de sumari. Els Mossos han portat aquest matí a la jutgessa d'Instrucció número 24 de Barcelona, totes les dades de la investigació de la DAI que va derivar ahir en una identificació de periodistes que estaven en un dels escorcolls de l'operació contra la màfia xinesa, una de les operacions que s'ha filtrat.

Els mossos van demanar números de telèfon i van fotografiar el DNI d'algun periodista sense donar cap explicació sobre el tipus d'investigació que estaven fent ni on anaven a parar els arxius. També van fer comprovacions dels telèfons que havien donat, trucant-los des de la central. 

Fonts d'Interior admeten a El Nacional que el mètode emprat no és el més adient. De fet, l'oficina del portaveu de Mossos ja té totes les dades dels periodistes que fan sovint la informació policial. Estan acreditats amb números de DNI i telèfons. Per tant, segons aquestes fonts, si haguessin volgut obtenir les dades d'una manera discreta ho haurien pogut fer. Sobre la investigació oberta per la DAI, concreten que només està centrada en la recerca dels mossos d'esquadra que estan filtrant les operacions policials, ja que estarien cometent un delicte de revelació de secrets. I asseguren que no té res a veure amb els periodistes, i que no s'està fent cap arxiu de dades ni llista negra.

Els sindicats de Mossos també veuen l'acció com un abús, sobretot les fotografies al DNI. "Hi ha mil maneres de fer-ho més discretes", diuen a El Nacional. L'acció dels agents de la DAI sembla més una exhibició de força i per marcar paquet, davant la premsa i els periodistes que van rebre la filtració, que una metodologia comuna d'investigació.

La jutgessa no té de moment intenció d'obrir cap investigació sobre les filtracions i el TSJC confirma que no hi ha cap causa oberta. "Els Mossos van aportar les dades per iniciativa pròpia. La jutgessa no ha demanat res", han dit fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La policia va lliurar les dades dels periodistes que suposadament van filtrar l'operació contra la màfia xinesa a la jutgessa que investiga aquest cas. La DAI investiga quins policies van avisar la premsa quan la jutgessa havia decretat el secret de sumari.

La identificació de periodistes salta al Parlament

El PSC no ha trigat ni 24 hores a portar el tema al Parlament. Aquest matí ha entrat per registre una bateria de preguntes on planteja qui dóna la instrucció d'identificar els periodistes, perquè es van fotografiar DNI, qui custòdia les dades i on van a parar i si la DAI té competències per fer totes aquestes accions.

Les preguntes les haurà de respondre el conseller d'Interior, Jordi Jané, en la propera sessió de control.