Aquest dilluns declaren a l'Audiència Nacional els 11 detinguts del sindicat ultra Manos Limpias i el gabinet d'advocats de serveis bancaris Ausbanc. Els interrogarà el jutge Santiago Pedraz després que han estat tot el cap de setmana a la presó. Els van arrestar divendres acusats d'extorsió, pertinença a organització criminal, frau en les subvencions, estafa i administració deslleial. La Fiscalia de l'Audiència Nacional té indicis que van conformar des de fa anys una trama dedicada a extorsionar entitats bancàries a canvi de no iniciar accions legals contra elles en els tribunals.

L'operació batejada com a Nelson és fruit d'una investigació que va arrencar el 23 de febrer de 2015. La Policia Nacional ha detingut onze persones vinculades a les dues associacions, que exigien als bancs sumes de diners també a canvi de no difondre sobre ells informacions negatives. A més de Miguel Bernad i Luís Pineda, responsables de les dues associacions, la policia ha arrestat la dona de Pineda, Maria Teresa Quadrat Díez, que va ser directora general de Consum de la Comunitat de Madrid durant l'etapa d'Alberto Ruiz Gallardón.

Els acusats

Luís Pineda, el president d'Ausbanc, està considerat el presumpte cap de la trama. Miguel Bernad, secretari general del sindicat Manos Limpias és a més amic personal de Pineda des que tots dos militaven en un moviment d'extrema dreta. Tots dos, segons la investigació, movien els fils de l'organització delictiva.

La dona de Pineda, Maria Teresa Quadrat Díez, és el tercer pilar de la trama. Feia les funcions de delegada d'Ausbanc a Madrid. 

La resta d'arrestats són Francisco Javier Castro Villacañas Pérez, vinculat amb Manos Limpias en tasques de comunicació; Rosa Isabel Aparicio Fernández, directora del gabinet de presidència i responsable d'esdeveniments d'Ausbanc; José Marín Rodríguez, delegat d'Ausbanc a Sevilla; Alfonso Solé Gil, tresorer d'Ausbanc; Luis María Suárez Jordana, director de publicacions d'Ausbanc; Àngel Garay Echeverría, responsable de l'àrea de delegacions d'Ausbanc; José María Gómez de Lleó, advocat de Manos Límpias i Ramon Perfecto Rodríguez Martínez.

La policia tenia previst detenir tres persones més, però divendres no van anar al seu lloc de treball i s'ha decidit citar-los formalment perquè vagin a declarar en els pròxims dies.

En el curs de la instrucció s'han trobat suficients indicis que provarien que les persones detingudes utilitzaven les seves associacions, que suposadament no tenen ànim de lucre, per a l'enriquiment personal o el dels cercles propers, segons el Ministeri Públic. Afegeix que, a més d'extorsionar els bancs, obtenien fraudulentament subvencions i oferien "la retirada de l'acció penal en alguns processos prèvia exigència d'importants quantitats de diners", activitats que van desenvolupar de forma organitzada i prolongada en el temps. 

Cas Nóos

Hi ha indicis que el sindicat Manos Limpias va oferir a La Caixa i el Banc Sabadell retirar l'acusació contra la Infanta Cristina que exerceix contra ella en el cas Nóos, a canvi de cobrar tres milions d'euros, han confirmat fonts de l'Audiència Nacional.

Mentre l'advocat de la infanta confirma aquest intent d'extorsió, l'advocada de Manos Limpias, Virgínia López-Negrete, se'n desmarca i deixa la porta oberta a deixar el cas si es confirmen les acusacions. Si fos així, l'acusació que manté a la Infanta Cristina de Borbó al banc dels acusats penja d'un fil. Un dels lletrats que forma l'equip d'advocats de la Infanta defensa, però, que és millor que segueixi acusada i que la seva situació es resolgui mitjançant una sentència. Jaume Riutord, que ha assegurat no poder valorar "molt més enllà" sobre aquestes indagacions, ha subratllat que "independentment de les conseqüències que hi hagi, l'objectiu és que la situació processal de la Infanta es resolgui en sentència i no mitjançant cap maniobra extraprocessal".