Etel Arilla és a la unitat tècnica del GRAF de sala. Treballa als bombers des del 2000 i ara és a la sala de control com a ulls del GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, que són sobre el terreny. Aquesta figura es va començar a perfilar l'any 2002 i actualment fa la previsió del risc d'incendi a tot Catalunya i el seguiment de les unitats del GRAF quan hi ha un incendi.

Els GRAF de sala estan localitzables les 24 hores del dia quan estan de guàrdia i són a la sala de control les 10 hores de més risc del dia. A la unitat tècnica del GRAF hi ha inspectors i sotsinspectors i a l'estiu hi ha personal de reforç. Hi ha dos bombers a la sala perquè en el moment en què hi ha un incendi important, o dos de cop, "és difícil que una persona sola pugui atendre tot el traspàs d'informació a la sala i la demanda que es genera amb les emissores, buscar la informació i estar a l'escolta". 

Els GRAF de sala compaginen aquesta feina amb la d'estar sobre el terreny: "És la manera que tinguis la visió de tot el que passa als dos cantons. Quan és en una posició pots entendre el que necessita el company i a l'inrevés". A l'Etel li agrada fer totes dues funcions: "A mi m'agrada fer totes dues coses, perquè soc molt conscient que només estant a sala no entendria moltes coses que passen estant sobre el terreny. Has de veure-les per poder-les entendre. Estant a la sala tens molta informació, però no tens una visió directa del foc. Per tant, és necessari fer totes dues funcions".

El GRAF de sala

Bombers Bellaterra, Laura Gómez

Des de la sala, els GRAF fan el seguiment del risc a tot Catalunya per tenir una idea global de com està el país i poder passar aquesta informació a l'estructura de la sala, que després ha de prendre les decisions de com distribuir els recursos en funció del risc que hi ha un dia concret. 

Quan l'incendi ha començat, la funció d'aquesta figura és analitzar l'incendi i passar-ne el resultat al cap de guàrdia de la sala. Això implica la planificació dels moviments. Cal mesurar els recursos que es poden destinar a un incendi concret, en funció de l'estat de la resta del territori. Si hi ha simultaneïtat decideix quin incendi prioritza per evitar que els focs es facin grans alhora.

Des de la sala també es fa el seguiment de les unitats que són a l'incendi. "Ser ulls i pont d'ells des d'aquí", és un dels objectius que té encarregats cada dia l'Etel, perquè a vegades les comunicacions en directe sobre el terreny són complicades. 

"Des de la sala no els comandes però sí que els pots passar informació, tant del que hi ha al territori com de meteorològica, del desenvolupament de les tempestes, i com tot això pot influir en la feina que estan fent i en la seva seguretat", explica l'Etel Arilla.

Com passa amb la resta dels comandaments en un incendi, quan hi ha focs alhora, les decisions també han de ser àgils i ràpides: "Són intensos els dies en què hi ha simultaneïtat. Jo era a sala l'any passat el dia de l'incendi de la Panadella, Rocallaura... Es van prioritzar els recursos a la Pandella, perquè l'altre era prou gran i no ens interessava entrar a la nit i al dia següent amb dos incendis grans. Per tant, vam treballar en un, el vam deixar petit i vam dedicar tots els recursos a l'altre".

Els GRAF al camp

Els bombers treballen perimetrant amb línia d'aigua. Els GRAF són els bombers que apaguen el foc sense aigua. Per atacar l'incendi treballen amb eines manuals, fent tallafocs, tallant arbres i vegetació o fent cremes controlades.

"Treballem coordinats sota el cap de la intervenció. Entre tots aconseguim controlar l'incendi. De vegades, encara que arribis aviat, pel comportament del foc l'incendi es fa gran", explica l'Etel.

"Quan arribes, és qüestió de saber com t'has d'organitzar i on podràs fer mal a l'incendi", diu, i afegeix: "Estem formats per saber i trobar on fer mal a l'incendi".

Les unitats del GRAF reben formació específica per poder planificar les actuacions: "Hem estudiat els incendis històrics lligats a situacions concretes i quan comença el dia, una de les primeres coses que fem és el briefing de sala i en els de les unitats GRAF, situar-nos com serà aquest dia".

Amb l'encàrrec de lluitar contra el foc, els GRAF, fan "selecció negativa". L'Etel explica que només permeten "que aquell foc que sobrepassa tots els mitjans que tenim, només hi ha aquell, perquè als altres arriben i no els deixem créixer". 

I reivindica una millor gestió dels boscos: "Es necessita una gestió perquè el que jo apago avui impedeix que es cremi amb baixa intensitat una quantitat de combustible que es queda aquí, i que demà si hi torna a haver un incendi serà el combustible que l'alimentarà."

"El foc forma part del paisatge, no és una cosa que es pugui eliminar". El foc com a autogestió del territori és un element natural que endreça el bosc i crea un forat a l'ecosistema, eliminant un nombre d'arbres per deixar espai que en neixin de nous adaptats al clima actual.  "Vulguem o no, el foc és una evolució que l'ecosistema ha de fer", expica l'Etel.

Bombers Bellaterra, Laura Gómez

Tres dones 

De set tècnics, als GRAF hi ha dues dones. I a les unitats n'hi ha una mes. Tres en total. Tres de 80 bombers. "Som en total uns 80 GRAF i hi ha només 3 dones", diu l'Etel.

Atribueix a l'alta mobilitat dels GRAF el fet que hi hagi poques dones: "En general, el GRAF és una especialitat molt més mòbil i fem més guàrdies però més curtes. Tenim mobilitat, estem coneixent territori, buscant un punt on puguem treballar d'una determinada manera... És molt mòbil".

Després d'Horta de Sant Joan

"En essència continuem treballant de la mateixa manera", explica, però detalla els canvis i millores. "L'actitud de tots segurament ha canviat una mica i estàs sempre un punt més alerta. Potser al camp (sobre el terreny) també hi ha aquest punt més d'estar alerta", segons l'Etel.

"Som més curosos en el traspàs de certa informació", diu, reflexionant sobre els canvis que hi hagut després de l'incendi d'Horta de Sant Joan, on van morir cinc bombers GRAF. "Cada emissora té un distintiu, nosaltres per les veus ens coneixem, però de bon matí ja saps qui porta cada emissora".