La Guàrdia Civil ha posat l'ull ara al concurs que la Generalitat va convocar per homologar quatre empreses per al subministrament de material electoral. El BOE va publicar dilluns el resultat i la Fiscalia Superior de Catalunya ha impulsat la investigació que es torna a vincular amb el jutjat número 13 de Barcelona, el que porta el cas de Santiago Vidal, i que ha derivat en els preparatius del referèndum.

El Govern català assegura que l'acord marc se cenyeix a la compra de material per a unes eleccions al Parlament. La Guàrdia Civil vol descobrir si les empreses homologades podrien rebre l'encàrrec del Govern de confeccionar les paperetes d'un referèndum independentista.

Després d'obrir el concurs el mes de març passat, la Generalitat ha homologat finalment les empreses per a l'adjudicació de quatre lots per a la compra de sobres electorals, paperetes, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals i impresos electorals, per un valor estimat de contracte de 897.520 euros.

Les empreses 

Els contractistes homologats per a l'adjudicació de sobres electorals són Tompla Indústria Internacional del Sobre SL i Domènech Mirabet SA.

En el lot per a l'adquisició de paperetes i del manual d'instruccions per als membres de les meses electorals, les empreses homologades pel Govern són, en els dos casos, Impressions Transkrit SA i Formsystem Documents Intel·ligents SLU, segons l'anunci de contractació del sector públic anunciat pel Departament de Governació.

El lot relatiu a impresos electorals compta amb una única empresa homologada, Formsystem Documents Intel·ligents SLU.

El cas del jutjat número 13

Les indagacions sobre la compra de paperetes s'han iniciat aquesta setmana, coincidint amb els interrogatoris que la Guàrdia Civil, com a policia judicial, ha dut a terme a alts càrrecs del Govern per descobrir si la Generalitat ha costejat el web del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), la qual cosa, segons els investigadors, podria suposar un delicte de malversació de cabals públics.

Dos d'aquests alts càrrecs, el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, van ser citats inicialment com a testimonis, encara que en el transcurs de l'interrogatori la Guàrdia Civil els va comunicar que passaven a tenir la condició d'investigats, quan va apreciar indicis que podrien incriminar-los.

Una vegada rebi l'atestat policial amb les diligències practicades per la Guàrdia Civil, el jutge haurà de decidir si manté la condició d'investigats a aquests dos alts càrrecs del Govern i, si escau, si els cita a declarar.

El magistrat investiga els preparatius de l'1-O en la causa que va obrir el mes de febrer a partir de dues denúncies presentades arran de les manifestacions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències, en què va assegurar que la Generalitat disposava d'una partida "camuflada" de 400 milions d'euros per organitzar un referèndum i preparar les estructures d'Estat d'una futura Catalunya independent.

Paral·lelament, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert una investigació arran d'una querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu ex-número dos, Francesc Esteve, actualment director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, pel concurs d'homologació d'empreses per a la compra d'urnes, que va quedar desert.