El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha rellevat els dos fiscals anticorrupció que investigaven el cas 3% sobre el presumpte finançament irregular de l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de comissions per la contractació d'obra pública.

Els dos fiscals rellevats són José Grinda i Fernando Bermejo, que treballaven en el cas des de l'any 2015. A partir d'ara, els fiscals Fernando Maldonado i Teresa Duerto s'encarregaran d'aquesta investigació, que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch Mitjavila. Maldonado i Duerto són dos dels tres fiscals que Anticorrupció té a Catalunya.

El relleu de Grinda i Bermejo de la investigació d'aquest cas coincideix amb l'arribada de Manuel Moix com a nou fiscal en cap anticorrupció, que aquesta mateixa setmana ha aixecat polèmica per l'operació Lezo. La Fiscalia General de l'Estat va emetre un comunicat assegurant que era "fals" que Moix intentés obstaculitzar la investigació d'aquesta operació intentant que un dels escorcolls no es portés a terme.

El cas 3%, que s'instrueix des del jutjat número 1 del Vendrell, ha tingut diverses operacions policials amb registres a la seu de l'antiga CDC i a diverses empreses. Entre la llista d'investigats hi ha dirigents de l'antiga CDC com el tresorer Andreu Viloca, exalts càrrecs del Govern com Josep Antoni Rosell, que era responsable d'Infraestructures.cat, o diversos empresaris. En el cas també hi apareix el nom de l'exconseller de Justícia Germà Gordó, tot i que no està investigat.

Els dos nous fiscals del cas 3% ja van treballar junts en el cas ITV, en el qual està implicat l'exdirigent de CDC Oriol Pujol Ferrusola. A més, Duerto és la fiscal que porta la investigació del cas Mercuri de presumpta corrupció a l'Ajuntament de Sabadell durant l'època de Manuel Bustos.

La Fiscalia assegura que no hi ha canvi de línia

La Fiscalia Anticorrupció ha assegurat que el relleu dels fiscals José Grinda i Fernando Bermejo del cas de les comissions del 3% no comportarà "cap modificació en la línia" que ha mantingut el ministeri públic.

Ha explicat que el relleu correspon a una estratègia perquè els fiscals delegats d'Anticorrupció "assumeixin els casos del seu territori i els de la fiscalia especial puguin ocupar-se dels assumptes de Madrid". També ha recalcat que el canvi "no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut la Fiscalia a cadascun dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències".