En els darrers mesos les anomenades "estrebades" han experimentat un creixement del 15 % a la regió metropolitana de Barcelona, i els furts sense violència han crescut un 7,5% (representen al voltant del 65% de les denúncies relatives al patrimoni). Això preocupa els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, perquè suposa un canvi de tendència, després que els furts es reduïssin, a l'àrea urbana, en un 19% entre 2009 i 2016, tot i que el turisme va créixer. Aquestes dades han estat subministrades pel nou cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona (RPMB) dels Mossos, el comissari Joan Portals.

Dispositiu al Metro

Unes setmanes després d'assumir el nou càrrec, Portals ha parlat de les estratègies policials davant els grans reptes en seguretat pública de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra engegaran aquesta setmana vinent un dispositiu conjunt amb la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) contra els furts al transport públic, especialment al metro, que s'allargarà fins a les festes de la Mercè, a finals de setembre. El comissari Portals puntualitza que no és un dispositiu tancat, sinó que n'analitzaran els resultats "setmana a setmana" per detectar si carteristes i altres furtadors es desplacen cap a altres zones de la ciutat i així "redirigir els agents cap al lloc on sigui necessari". Serà un dispositiu dinàmic, que s'analitzarà de forma continuada. En cas de detectar que la pressió policial, uniformada i de paisà, al metro està provocant que els carteristes es desplacin a altres zones de la ciutat i continuïn furtant, els Mossos modularan el dispositiu. "La pressió que hem estat fent a l'espai públic ha tingut com a conseqüència que hagin pujat els furts als comerços i al transport públic", reflexiona Portals.

Perseguir els carteristes

Portals destaca que el 53% de les detencions per furts que van fer el 2016 van ser in fraganti. En els cinc primers mesos del 2017, ho han estat el 41,5%. Aquest tipus de detencions "faciliten la tasca" judicial, perquè el testimoni dels agents pot servir com a prova en un judici. D'aquesta manera, si la víctima és turista, no és necessària la prova preconstituïda, és a dir, que el jutge citi les parts hores després del delicte perquè la declaració de la víctima serveixi per al judici. Quan un turista pateix un furt, rares vegades assisteix a la vista oral i l'acusat queda absolt en moltes ocasions. Portals reivindica la feina del grup de multireincidents, coordinada amb la fiscalia i els jutjats d'instrucció, que van iniciar el 2005 per demostrar, amb la suma de denúncies, que el modus vivendi d'una persona és el furt. Així és possible demanar-ne una ordre d'allunyament del metro, aconseguir-ne l'ingrés a la presó o que s'acabi traslladant a altres ciutats per fugir de la pressió policial. 

Crida a la prevenció

Els carteristes solen actuar sols o en grups de com a màxim dues o tres persones i trien especialment turistes i congressistes com a víctimes. "No és un fet exclusiu de Barcelona, sinó que es dona en les altres grans ciutats", assenyala el comissari Portals. "La ciutadania ha de tenir cura de les seves pertinences i estar amb un punt d'alerta encara que estiguin de vacances", demana Portals. 

Robatoris amb força

Els robatoris amb força a l'interior de domicili són un altre front dels Mossos d'Esquadra, que van implementar un pla per reduir-los després d'un ascens marcat el 2015. A Barcelona, aquell any havien incrementat un 27% respecte a l'anterior i el pla va començar a donar fruits el 2016, amb una baixada del 17%, segons el balanç delinqüencial. En els cinc primers mesos del 2017, el descens és de prop del 13%. "Encara no estem satisfets. Veníem d'un període bastant complicat, amb xifres elevades i volem aconseguir un impacte major perquè les xifres continuïn baixant", afirma. Portals explica que els Mossos estan treballant en un segon pla, amb noves estratègies contra aquests robatoris, com un increment de les inspeccions a les botigues on es puguin revendre els objectes robats. El comissari destaca que els Mossos també volen assessorar les víctimes de robatoris amb força a domicili, per explicar-los els passos que han de seguir després d'haver patit el delicte, i oferir-los atenció psicològica. "Més enllà del robatori d'objectes, són persones que han vist vulnerada la seva intimitat, que els han violentat casa seva, el lloc més sagrat", subratlla. Aquesta és una proposta que s'està acabant de perfilar i que els Mossos tenen previst implementar-la en els propers mesos.

Top manta

Portals assenyala que la "prioritat" dels Mossos en la persecució del top manta és la investigació dels delictes que hi estan associats, com la falsificació o contra la propietat intel·lectual, tot i que ha deixat clar que continuaran "participant en el patrullatge preventiu coordinat amb la policia portuària i la Guàrdia Urbana" en les zones de més afluència turística i amb més concentració de venedors sense autorització. El comissari Portals assegura que les relacions amb la Guàrdia Urbana són "bones" i la mostra és aquest "patrullatge preventiu que es pot veure implementat a la via pública, cadascú amb l'espai assignat i de manera coordinada amb reunions de periodicitat quinzenal".

Alerta antiterrorista

El terrorisme jihadista és la principal amenaça per a la seguretat pública a Catalunya i entre el 34 i el 35% del patrullatge preventiu dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona està destinat a la lluita antiterrorista; una quantitat d'hores que es modulen en funció del context, de les informacions que arriben i de manera que no hi hagi un impacte negatiu en els altres àmbits. En el nivell d'alerta terrorista 4 sobre 5 i en un context de tensió creixent per aquesta amenaça, Portals assenyala que, amb les informacions amb què treballen els analistes, "no hi ha una amenaça concreta a la ciutat de Barcelona ni a Catalunya", si bé puntualitza que "el risc zero no existeix". "Jo diria a la ciutadania que estigui tranquil·la i faci vida normal", afegeix.

Controls antiterroristes

Barcelona és una ciutat farcida d'esdeveniments multitudinaris, des de concerts i partits a congressos, que els Mossos tracten de manera individualitzada per dissenyar-ne el dispositiu de seguretat. "Ens preocupen cadascun d'aquests esdeveniments", recalca. La presència de trinomis amb armes llargues s'ha reforçat en els darrers mesos i el perímetre de seguretat d'actes multitudinaris s'ha ampliat, amb més controls i escorcolls, entre altres mesures de seguretat que s'han intensificat arran dels diversos atemptats dels últims anys a Europa. "La ciutadania viu amb normalitat, i agraeix, els patrullatges a la ciutat amb agents uniformats i arma llarga, i els dispositius de control específics, amb escorcolls i identificacions", assenyala el comissari.