Poc abans de les 10 hores del matí, unes quinze furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra es plantava davant del Banc Expropiat a Travessera de Gràcia 181, a Barcelona, per desallotjar-lo. Aquesta situació ha portat de la mà que el trànsit quedi tallat des de Torrent de l'Olla fins al carrer de Ciudad Real.

Portava ocupat des del 22 d'octubre del 2011 i els propietaris actuals, Antartic Vintage SL –una societat mercantil–, ja havien demanat feia mesos al jutjat que porta el cas fer-los fora del local. El 2 de juliol del 2014 va dictar sentència per desallotjar-lo.

Foto: Maria Macià

Així ho anunciava el seu compte de Twitter, que advertia que "ja estan aquí els dolents" i avisava que dins la caixa forta de l'entitat hi ha "companyes" tancades que "hi resisteixen".

Minuts més tard explicaven que la policia ja havia entrat dins del banc i que havien tallat el llum, alhora que cridaven la ciutadania sota el hashtag #ElBancResisteix a concentrar-se a la plaça de la Revolució, que no ha trigat gaire en omplir-se, tot i la prohibició dels antidisturbis a entrar-hi.

Sota crits de "Sap desallotjament sense resposta, no podran entrar a la caixa forta", "El banc no està en venta, el barri es defensa", "Ser policia, vergonya em faria" o "Si el banc se'n va a terra, Gràcia a peu de guerra", a la plaça només s'hi podien escoltar les veus de tots aquells que han anat a donar suport a les persones que encara estan tancades a l'edifici.

Vídeo: Maria Macià

Sobre les 11 hores, els Mossos han aconseguit arribar a la caixa forta, on estan tancades algunes companyes del banc expropiat i això preocupa tots aquells que els donen suport perquè les parets de la caixa estan forrades amb material inflamable.

Els Mossos intenten obrir la caixa forta / SuportMutu

Una hora més tard han arribat els bombers i quatre manyans per tapiar les portes i els accessos del carrer Mare de Déu dels Desemparats perquè no s'hi pugui tornar a entrar, que és el procediment a seguir en tots els desallotjaments.

Foto: Maria Macià

A les sis hores de desallotjament, els manifestants de fora han perdut la connexió amb les seves companyes que continuaven tancades a la caixa forta del local. Tot apunta que els Mossos podrien haver aconseguit treure les noies de dins.

Finalment, però, els Mossos d'Esquadra no han finalitzat el desallotjament fins a les 19.30 hores d'aquest dilluns, que ha acabat sense detinguts.

El pitjor malson de Colau

"Serem el vostre pitjor malson". Amb aquestes paraules, els okupes s'han dirigit a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al tinent d'alcalde, Jaume Asens, després que decidissin no renovar el pagament del lloguer del local que l'exalcalde de la capital catalana Xavier Trias havia amnistiat el 2015 –a les portes de les eleccions municipals– de 65.500 euros anuals. 

El contracte de lloguer es va signar poc després dels incidents del desallotjament de Can Vies, al maig del 2014, i portava amagada una clàusula que provocava que, en cas de cancel·lació, el cost era encara superior que pagar el lloguer mensual fins a final d'any.

Quan Colau va arribar al govern municipal, va esperar que finalitzés el contracte l'1 de gener del 2016 i va ser llavors quan l'Ajuntament va deixar de pagar el lloguer.

Concentracions previstes

Tots aquells que estan participant en la concentració han participat, també, d'un dinar popular a la mateixa plaça. Més tard, a les 20 hores, hi ha convocada una concentració que ja tenien prevista des de feia temps.

Sota el títol "El dia després del desallotjament, concentracions", un cartell ja preveia una situació com aquesta i anunciava des del 15 de gener del 2015 que quan arribés el moment en què els Mossos els fessin fora, farien diverses manifestacions en diferents punts de Barcelona i Catalunya. Tanmateix, però, l'abril d'aquest any es va tornar a actualitzar el cartell i es van reduir el número de concentracions.

Avui, a marxes forçades, l'han hagut de renovar i hi haurà concentracions a diferents barris de Barcelona a partir de les 19.30 hores de la tarda. La més representativa, però, serà la de les 20 hores a la mateixa plaça de la Revolució.

Què és el Banc Expropiat?

Fins el 2011, el banc expropiat era una sucursal de Caixa Tarragona, que va ser okupada amb l'objectiu de convertir-la en "un centre social de la gent", un espai que han adaptat per a la gent del barri i on s'hi fan tot tipus de tallers, des d'idiomes fins a ioga, meditació, dansa i teatre.

Aquest espai és "un bé comú que ha sigut arrancat de les mans de la banca i aquest sistema injust i s’ha posat a disposició de la gent que lluita i s’organitza des de l’autonomia, l’horitzontalitat i l’anticapitalisme", com es pot llegir al seu web.

El local agrupa diferents col·lectius que sense cap mena de subvenció realitzen totes aquestes activitats i reuneix entitats com: l’Assemblea de la Vila de Gràcia i els seus grups de treball, l’Assemblea Groga o les Feministes Indignades.

També han creat una xarxa d'aliments, un grup d'habitatge i espai públic, una botiga de roba i llibres gratuïts i una biblioteca social.

L'última activitat que havien portat a terme va ser aquest diumenge, quan van celebrar un cinefòrum amb el documental Tarajal, que tracta sobre les morts de Ceuta a les aigües frontereres.