"Seria possible la detenció de Puigdemont? No avancem esdeveniments, però és versemblant". Això és el que explica l'articulista José Antonio Zarzalejos en un article d'opinió publicat a El Confidencial, en què es fa preguntes a ell mateix sobre el procés d'independència català. Zarzalejos veu factible la detenció del president de la Generalitat si s'aproven les lleis de desconnexió i "s'entra en un territori de desobediència flagrant".

L'articulista considera que un cop aprovada la llei del referèndum, el Govern espanyol intentarà que el Tribunal Constitucional la suspengui i com que no ho farà, "provocarà una crisi addicional" (entre el TC i el Govern espanyol). Zarzalejos està convençut que això és el que passarà, perquè diu que "no és una opinió, és una informació", i explica que l'única alternativa són "querelles del fiscal amb petició de mesures cautelars"; és en aquest moment quan es planteja la detenció de Carles Puigdemont. 

Col·lapse del sistema informàtic judicial

D'altra banda, vol recordar que l'any 1990 es van transferir a la Generalitat els mitjans materials de l'Administració de Justícia, "fet que va permetre informatitzar l'oficina judicial catalana". Zarzalejos explica que "depèn de la Conselleria de Justícia, que és en mans del republicà Carles Mundó". És per això que l'articulista veu possible que "el dia 1 d'octubre caigui el sistema informàtic de tots els tribunals catalans".

"Això seria molt fort", diu Zarzalejos, ja que segons ell, si el sistema informàtic cau, no es podrien tramitar requeriments de cap mena, però llança un missatge de tranquil·litat quan assegura que el Govern espanyol ja està estudiant aquest escenari. 

Finalment, encara emfatitzant sobre el tema informàtic, afirma que no se sentiria sorprès, ja que "és molt fort que Puigdemont digui a un diari estranger que no acceptarà les resolucions del Constitucional". Acaba afirmant que "en aquests temps en què vivim no es pot confiar en un equip de bonzos. Que Déu ens agafi confessats".