Les últimes rodes de premsa de PP i Ciutadans comencen amb el recordatori que la campanya no ha començat però acaben anant d'aquest escenari i, en els últims dies, l'intercanvi de retrets i acusacions entre les dues formacions a Catalunya és constant. 

Aquest dilluns, el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, feia seu el malestar de la direcció estatal del partit amb Albert Rivera i exigia a Ciutadans que digui obertament si donarà suport per investir un president que no sigui del partit més votat pels espanyols. Albiol ha anat més enllà i ha definit Ciutadans com la crossa d'un Pedro Sánchez que vol accedir a la presidència costi el que costi i, en aquest sentit, ha convidat els taronges a formar una coalició amb els socialistes. Una proposta que el vicesecretari de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha descartat irònicament: "Agraeixo les recomanacions d'en Xavier, com no pot ser de cap altra manera". 

De l'atac al consens

Ciutadans considera que el PP els ha convertit en l'objecte de la seva ira i apunten que dediquen més temps a parlar d'ells que no pas a presentar propostes. Els taronges han renunciat a presentar un candidat independent per a la investidura -"tant PP com PSOE ho van rebutjar", argumenta Villegas- però han construït en el gest de la proposta, un argument que estiraran en la més que probable campanya electoral: Ciutadans com a partit valedor del pacte, la negociació i el consens. 

Escenari similar

Villegas acusa el PP i el PSOE de no tenir "sentit d'Estat" i espera que "els ciutadans posin en valor la feina de negociació dels darrers quatre mesos". En aquest sentit, des de Ciutadans defensen que l'escenari postelectoral serà molt similar a l'actual i, per tant, s'haurà de continuar negociant tant sí com no. En aquest context, reivindica el seu paper en el tauler dels grans partits. 

Pel que fa al PP, Albiol pronostica que millorarà resultats i que, fins i tot, podria recuperar el diputat de Lleida.

El PP també colla el PSOE al Senat

Albiol, però, també apunta als socialistes. Per això, aquest dimarts defensarà una moció al Senat que té com a únic objectiu -"ho reconec", deia aquest dilluns- posar entre l'espasa i la paret els socialistes espanyols. En concret, la moció demana als partits polítics que es pronunciïn sobre si donaran suport o no a un hipotètic referèndum d'autodeterminació. "Ara que estem a punt de començar una nova campanya, està bé saber les intencions del partit socialista i, especialment, d'un personatge tan poc fiable com Pedro Sánchez que és capaç de pactar i de vendre la seva ànima al diable per tal d'accedir a la presidència", ha retret Albiol.