L’ofensiva econòmica del Govern espanyol en contra de l’independentisme català ha pres avui un nou impuls amb la pressió que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut imposar sobre el sobiranisme tot alertant que Catalunya és a punt d’entrar en recessió i culpant-ne el Govern i el president Puigdemont.

La vicepresidenta ha arribat a assegurar que en aquests moments s’està produint “una caiguda dramàtica del turisme”, xifrant la caiguda de reserves d’hotels en un 20 per cent, per afegir que la Generalitat “està creant totes les condicions per a una desacceleració aguda”.

Ara bé, les dades que aporta Sáenz de Santamaría no es corresponen amb la realitat, segons els darrers informes de l’Idescat, que revelen que l’arribada de turistes no s’ha vist afectada pels recents esdeveniments a Catalunya, inclosos també els atemptats a Barcelona i Cambrils el mes d’agost. Aquell mateix mes, malgrat els tràgics esdeveniments, tant l’arribada de turistes com la seva despesa va augmentar en un 2,3% i 9,9%, respectivament. És a dir, que no es registra cap retrocés, ans al contrari.

Dades “temeràries”

A banda del creixement registrat a l’agost, el fet és que no hi ha dades oficials de turisme més enllà d’aquest mes, raó per la qual, segons fonts del Departament d’Economia, les dades de Sáenz de Santamaría són “temeràries”, ja que “no són robustes”. “És una gran irresponsabilitat crear inestabilitat econòmica, tant a Catalunya com a Espanya”, assenyalen les mateixes fonts, ja que tant l’afirmació de la caiguda de reserves com la que també ha fet la vicepresidenta espanyola, segons la qual la inversió estrangera ha caigut en un 10%, no se sustenta en cap xifra oficial, sinó només en "expectatives".

“No és seriós que un govern comenti dades que no estan tancades i que poden perjudicar moltes persones en diversos sectors”, s’assenyala des d’Economia, ja que és “el contrari del que hauria de fer un Govern”.

Bones perspectives

A més, l'anunci catastrofista de Soraya contrasta amb les bones perspectives que auguren informacions d'aquest mateix divendres, com la concessió a la ciutat de Barcelona del premi World Travel a millor destinació de reunions i conferències del 2017 i el compromís del Mobile World Congress de seguir vinculat a la capital catalana almenys fins al 2023.