Brussel·les s'ha convertit en un dels punts clau de la política catalana després que el president Puigdemont i part del Govern s'hi hagin traslladat. Diumenge passat, una manifestació multitudinària va tenir lloc a la capital d'Europa i ara les entitats independentistes —l'ANC i Òmnium Cultural— n'han convocada una altra, el 7 de desembre, coincidint amb el començament de la campanya electoral.

En els darrers temps, molts catalans s'han acostumat a desplaçar-se fins a Barcelona per assistir a la majoria de manifestacions, però evidentment viatjar fins a Brussel·les és una altra història. Per això, El Nacional ha elaborat una guia pràctica per desplaçar-se fins a Bèlgica amb els recorreguts, els preus i els millors llocs per visitar durant la ruta.

Com anar a Brussel·les en cotxe?

Una de les millors opcions (i més econòmiques) és arribar-hi en cotxe. De Barcelona a Brussel·les hi ha tres rutes principals: la més ràpida i que representa menys quilòmetres és el recorregut que passa per París (1.346 quilòmetres) a través de l'A-75; després hi ha dues alternatives per Lió: una que passa pel nord-est de França a l'A-31 (1.369 quilòmetres) i una altra per Luxemburg i l'A-9 (1.404 quilòmetres). Totes les rutes suposen un temps aproximat d'entre 11 hores i mitja i 12 hores.

Prenent el consum d'un vehicle mitjà i agafant la primera de les rutes, segons els càlculs de la Via Michelin, el cost total d'anar i tornar amb cotxe seria de 323,40 euros, dels quals 180€ corresponen a peatges, un cost elevat però que pot ser raonable si es viatja amb quatre o cinc persones.

Per viatjar en cotxe, especialment en llargs recorreguts com aquest, és important recordar que cal fer una aturada cada dues hores per descansar i que s'ha de viatjar a bona temperatura i hidratat. D'altra banda, també és important tenir en compte la velocitat màxima a les carreteres: a França el màxim permès són 130 km/h, mentre que a Bèlgica el límit és el mateix que a Catalunya: 120 km/h, una qüestió a tenir en compte especialment si es considera que Bèlgica i França són els països amb més radars d'Europa.

Com arribar a Brussel·les en tren?

Una alternativa és anar amb tren. En aquest cas, el temps és més reduït: 9 hores i 20 minuts aproximadament. Es pot anar a través de Lió o París amb el ferrocarril SNCF, amb un canvi de tren en aquestes estacions. El tren surt de Barcelona-Sants i arriba a l'estació de Brussel·les Midi, situada al sud de la capital d'Europa. El cost total d'aquesta opció és de més de 400 euros per persona.

Quin cost té anar amb avió?

L'avió és l'opció més ràpida però tampoc és econòmica. El cost dels vols a Brussel·les pot variar molt segons el moment en què es decideixi realitzar el viatge: amb preus de les 14h d'aquest dimarts es podien aconseguir per menys de 200€ d'anada i tornada sempre que s'optés per fer el viatge d'anada el mateix dia 7.

El vol més barat (195€) era el vol de Lufthansa a les 6 del matí al Prat i amb tornada l'endemà, el dia 8, a la mateixa hora. Ara bé, si s'opta per ser més prudent i arribar el dia abans, els preus pujaven substancialment: el cost ascendia a més de 400 euros. En aquest cas, la combinació més econòmica era un vol de Brussels Airlines per 429 €. Això sí, el trajecte és molt més curt: només dues hores i deu minuts, als quals cal sumar els temps de desplaçaments i dels controls als aeroports.

A part dels vols directes a Brussel·les, també hi ha l'opció d'anar a un aeroport proper: Lille, a la frontera de França amb Bèlgica; o bé Bruges i Anvers (Flandes). Aquestes ciutats estan connectades per ferrocarril amb Brussel·les amb un trajecte d'aproximadament una hora. La companyia Tuifly ofereix tres vols a la setmana entre Bruges i Anvers i la capital catalana: dimecres, divendres i diumenge.

Què visitar?

El trajecte fins a Bèlgica es pot fer molt llarg. Si es viatja amb cotxe, és recomanable fer una aturada cada dues hores, fet que pot convertir-se en l'excusa perfecta per fer una visita ràpida. Perpinyà, Montpeller, Avinyó, Lió, Besiers o fins i tot París poden ser algunes aturades recomanables.

Montpeller / Viquipèdia

Les restes medievals d'Avinyó / Viquipèdia

A Perpinyà es pot veure el Castellet, antiga presó que avui acull el Museu Català de les Arts, la Llotja de Mar i el castell dels Reis de Mallorca. A Montpeller es pot fer una visita pel centre històric i fer un passeig per la plaça de la Comedie. Pel que fa a Avinyó, és imprescindible aturar-se al seu pont medieval i a les muralles de la ciutat, tot un conjunt monumental que forma part del patrimoni mundial de la UNESCO.

Lió / Pixabay

Centre històric de Lió / Pixabay

A Lió, una bona aturada pot ser un passeig pel centre, amb la basílica de Notre Dame de la Fourvière i les restes arqueològiques de la zona com a principal atractiu de la ciutat. Per la seva banda, Besiers és coneguda per les seves restes medievals, com el seu pont i el castell..