Els estudiants universitaris, en vaga aquest dijous, han sortit al carrer amb el lema 'El poble va votat: Ara República'. Al voltant d'un miler de persones s'ha concentrar a la plaça Universitat des d'on ha començat la manifestació per demanar 'ni el 155 ni eleccions''. 

La marxa ha passat per davant de la seu d'Òmnium Cultural, on s'han deixat cartes dirigides a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Un cop allà, els vicepresidents de l'ANC i Òmnium, Agustí Alcoverro i Marcel Mauri, han dirigit unes paraules als manifestants. "Continuarem sempre al servei del poble i per la independència de Catalunya", ha proclamat Alcoverro.

Manifestació estudiants 26 octubre / GN

Gustau Nerín

Tot seguit, els estudiants s'han concentrat a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, per mostrar el seu rebuig a la convocatòria d'eleccions anunciada pel president Carles Puigdemont. La plataforma que agrupa sindicats i agrupacions d'estudiants ha tornat a reclamar la proclamació de la república per complir el mandat de l'1 d'octubre.

Roberto Lázaro

Els portaveus d'Universitats per la República han assegurat que hi ha hagut un ''bon seguiment'' a tot el territori, i han recalcat que mentre s'estava entrant a classe ''els Jordis seguien empresonats''. També hi ha ha concentracions a Lleida, Tarragona i Girona.

Manifestació estudiants / GN

Gustau Nerín

Crits contra Puigdemont a Girona

 La manifestació d'estudiants que ha tingut lloc a Girona, amb presència d'unes 1.500 persones, segons la Policia Local, ha acabat amb consignes contra el president català, Carles Puigdemont, després de conèixer-se la convocatòria d'eleccions. Inicialment, els alumnes s'han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de Girona per, posteriorment, desplaçar-se fins a la porta de l'Assemblea Nacional Catalana.

Més tard, els manifestants han anat a la delegació de la Generalitat a Girona per assistir a la lectura d'un manifest per part dels seus treballadors de rebuig a l'aplicació del 155 i de reclamació de posada en llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Finalment, els estudiants han desfilat davant la subdelegació del Govern a la capital gironina. En aquest punt, ja es coneixia que és possible que s'anunciïn eleccions, les han qualificat de "traïció" i han corejat càntics a favor de la dimissió de Puigdemont.

A Tarragona, contra PP i PDeCAT

Mig miler d'universitaris s'han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Tarragona amb motiu de la vaga general convocada a les universitats catalanes. El campus Catalunya ha estat novament el punt de partida de la protesta, on hi ha fet cap joves de Secundària i universitaris del campus Sescelades. Poc més d'un 60% dels estudiants han secundat aquesta vaga. S'ha obert la marxa amb una pancarta on s'hi podia llegir la consigna 'Per una educació al servei del poble, República ara', els prop de 500 joves han iniciat la manifestació, amb crits en contra del PDeCAT i el Partit Popular.

Molts han caminat amb els mòbils a les mans seguint els darrers esdeveniments sobre la convocatòria d'eleccions al Parlament. Els manifestants han passat per davant de la delegació d'Educació i han acabat la protesta a la seu d'Òmnium, a la Rambla Nova tocant al Balcó del Mediterrani, on han fet un lliurament simbòlic de cartes de suport dirigides als Jordis.

Àmplia manifestació a Lleida

Un miler d'estudiants universitaris i de secundària, 1.200 segons els Mossos d'Esquadra i prop de 600 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest migdia a Lleida per reclamar la proclamació de la república catalana. Tot i que inicialment la protesta estava convocada per rebutjar l'aplicació de l'article 155, en defensa de les institucions catalanes i per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, les reivindicacions dels participants han acabat derivant així que avançava la marxa i es coneixien les informacions que arribaven des del Palau de la Generalitat i del Parlament en una proclama en favor de donar compliment al mandat sorgit de l'1-O.

Els manifestants han expressat la seva indignació davant de la seu del PDeCAT, amb crits contra la formació. La mobilització ha finalitzat a l'estació de trens de la capital del Segrià, que ha estat envaïda pels assistents malgrat que els Mossos els han impedit tallar les vies com pretenien.

Concentració a la UAB

Els estudiants de la UAB han participat activament en la jornada de vaga, sota la premissa de "trencar amb el règim del 78". Així ho ha explicat Mariona Motjer, portaveu de l'Assemblea de Facultats de la UAB que ha indicat que la protesta pretén denunciar l'actitud del govern de l'Estat, l'empresonament de Sànchez i Cuixart.

República ara / ACN

ACN

Prop de 250 joves han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i s'han concentrat a primera hora del matí a la plaça Cívica per penjar una pancarta en què s'hi podia llegar "República ara". Els joves també han estripat diversos cartells on hi posava "Règim del 78". Els estudiants s'han dividit en piquets informatius i s'han distribuït per tot el Campus de Bellaterra per informar i convèncer la resta d'alumnes que se sumin a la protesta.

Tensió pels piquets a la UPF

Al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) la presència de piquets informatius de la vaga d'aquest dijous ha volgut impedir l'entrada dels estudiants a les classes i ha generat moments de tensió, per l'acumulació, cap a les 9 del matí d'unes 200 persones a l'àgora.

El vicerector d'estudiants, Pablo Pareja, ha explicat que ha intervingut per facilitar l'entrada dels joves que no secunden la vaga i ha defensat que, tot i la legitimitat de la protesta d'Universitats per la República, no s'han suspès les classes per ''intentar conciliar tots els drets''. Des de la plataforma convocant s'espera que la manifestació sigui de les més massives en àmbit universitari dels darrers temps.

Piquets informatius UPF / ACN

ACN

Marta Rosique, portaveu d'Universitats per la República, ha explicat que la convocatòria vol mobilitzar tota la comunitat educativa per demanar l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i defensar el mandat del referèndum de l'1 d'octubre. Per això, Rosique ha lamentat que el rector de la UPF no hagi anul·lat l'activitat lectia per facilitar el dret a manifestació ''perquè estem parlant de llibertats''. Per Rosique, el govern espanyol ha tancat les portes a ''l'opció de dialogar'' i per tant, és hora ''de proclamar la república'' i prendre els carrers per demanar-ho.