L'exprimer ministre de la República Txeca, Václav Klaus, ha viatjat aquesta setmana a Catalunya per analitzar el procés català. Klaus, que va governar durant el ‘divorci de vellut’ de la Federació de Txecoslovàquia i les fundacions de les repúbliques de Txèquia i d’Eslovàquia, s'ha reunit amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb qui ha parlat de la situació actual de Catalunya i ha explicat com va ser l'amistosa separació de Txecoslovàquia. 

C9I3zwgXoAEhTSL

Més tard, qui va comandar aquest procés d'independència ha pronunciat una conferència al Palau de la Generalitat. Durant la conferència, Klaus ha defensat que Madrid hauria d'escoltar Catalunya, perquè ha d'entendre que el seu "germà" vol fer coses diferents, i ha assegurat que qui hauria d'estar escoltant la seva xerrada són els polítics de Madrid.

Tot i això, Klaus ha alertat a les autoritats catalanes que la independència de Catalunya serà més difícil que el seu procés, per culpa dels obstacles que hi posarà la Unió Europea. De fet, ha assegurat que "els buròcrates de la Unió Europea" no haurien acceptat la separació de Txecoslovàquia i ha afirmat que "l'haguessin volgut aturar". "Brussel·les no us deixarà decidir per vosaltres mateixos", ha afirmat Klaus, que també ha criticat que "els polítics europeus no volen escoltar". 

37CEC599 C8BF 4AEC 8B57 28DFFD48B467

L'exprimer ministre i expresident de la República Txeca per un període de 10 anys, ha explicat també com va ser el procés d'independència del seu país. Klaus ha posat èmfasi en què la separació de Txecoslovàquia, que es va fer en només sis mesos, va ser "ràpida, generosa i amigable" i ha afirmat que creu que la seva separació era "inevitable".

Klaus ha reconegut que ell mai havia pensat en la separació, però ha explicat que a partir de l'any 1990 la gent va començar a parlar-ne, i que ell com a primer ministre va haver d'"acceptar la idea i portar-la a terme". Segons Klaus,  els txecs "vam acceptar que els eslovacs volien estar sols, que volien el seu propi estat, no teníem, dret a fer-los quedar".

El polític txec també ha volgut deixar clar que cada separació és diferent, "igual que passa amb les família", però ha desitjat que Catalunya pugui veure "com a mínim alguna cosa rellevant" en els mesos vinents. L'acte, organitzat per la Conselleria d'Exteriors, ha comptat amb la presentació de Quim Torra i hi havia present el delegat del Govern a la República Txeca, Adam Casals