El recentment nomenat conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha respost de manera contundent a tots aquells que critiquen les actuacions de l'Executiu de Carles Puigdemont en referència als preparatius del referèndum i ha demanat als “hiperventilats i tiquismiquis que s’agafin 76 dies d’excedència, perquè només fan que distreure". "Si hem arribat aquí, no és sent tiquismiquis”, ha afegit arrencant els aplaudiments dels assistents.

Turull ha fet aquestes declaracions en un dinar-col·loqui organitzat per Moment Zero i ElPuntAvui, i que ha compartit amb l’exlehendakari Joan José Ibarretxe. Preguntat per l’ambient que hi haurà a la política catalana i espanyola d’ara fins al referèndum, Turull ha fet servir un símil climatològic per dir que la previsió “no és bona” i es veuen venir “nevades i tempestes”. Aprofitant la metàfora, el conseller ha carregat contra els contraris al referèndum i ha insinuant la seva simpatia pel franquisme. “Als que volen que hi hagi ventades i tempestes, sembla que els hi agrada més estar cara al sol”, ha afegit. 

Amb tot, Turull no preveu que la “mala climatologia” posi en perill l’1-O, perquè els independentistes i el Govern van “ben equipats amb la gent”. “Tenim la gent, i per més llamps que hi hagi, el polar i grampons que portem es diuen ciutadans. Tempestes segur que hi haurà, però arribarem”, ha comentat Turull.

Rèplica al Tribunal de Comptes

El portaveu del Govern també ha aprofitat l'ocasió per replicar al Tribunal Comptes que no podrà parar la celebració del referèndum de l'1 d'octubre perquè és un "tsunami democràtic" que ningú no podrà frenar. Ho ha dit hores després que aquest tribunal hagi activat la investigació per reclamar a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau els més de cinc milions que es van gastar en la consulta del 9-N.

Turull també ha lamentat que l'Estat insisteixi en aquestes accions per frenar el procés, i ha ironitzat sobre la quantia dels cinc milions d'euros: "Si es pensen que per menys d'un euro per català frenaran la independència, és per riure".