El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha presidit avui l’acte de commemoració de la batalla de Talamanca, l’última victòria de l’exèrcit català en el marc de la guerra de Successió. Turull s’ha mostrat convençut que aquella victòria de fa 300 anys es repetirà l’1 d’octubre perquè hi ha valors que persisteixen en els catalans malgrat el pas del temps. “L’1-O guanyarem per l’actitud de victòria i el coneixement del terreny democràtic”, ha afirmat. 

Turull ha fet un paral·lelisme entre els fets viscuts el 1714 i l’actualitat. “Avui tenim testimonis de la darrera gran victòria bèl·lica de Catalunya, com els Miquelets, i de la darrera victòria democràtica, com Joana Ortega (present a l’acte d’avui). El 9-N és la darrera victòria democràtica però no serà l’última”, ha assegurat.

El conseller de la Presidència ha manifestat amb contundència: “Actitud perquè ho tenim tot a favor i només depèn de nosaltres. Tenim una societat mobilitzada, majoria al Parlament i un Govern determinat.” Per això, Turull ha opinat que “ningú entendria d’aquí a uns anys que tenint-ho tot a favor no hi hagués moral de victòria”. I ha insistit novament que “la decisió d’aquest país ja no depèn de l’Estat. Està en mans dels ciutadans de Catalunya. Aquest tsunami democràtic no el pot parar ningú i en democràcia qui té l’última paraula són els ciutadans”.

Turull ha defensat que els catalans es fixen en les democràcies més avançades d’Europa, a diferència, ha dit, de “l’Estat, que actua amb les pitjors arts”. “Així com nosaltres ens fixem en democràcies punteres del segle XXI, l’Estat espanyol es fixa en tal com es feia en el postfranquisme”, ha assenyalat. Per això, ha conclòs que “només depenent de nosaltres per actitud i moral de victòria, l’1 d’octubre tornarem a guanyar i serà la gran victòria del poble de Catalunya per recuperar la seva llibertat”.

Precisament, per aquesta manera de fer de l’Estat, el conseller ha afirmat, en declaracions als mitjans de comunicació, que el Govern català no té gaires expectatives sobre la reunió que dimecres vinent celebrarà el Tribunal Constitucional per resoldre l’últim recurs de súplica del Govern contra la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament. “El Tribunal Constitucional des de fa temps el que fa és decorar jurídicament les decisions polítiques de la Moncloa”, ha subratllat.