El portaveu de JxSí, Jordi Turull, ha advertit que cap amenaça de l’aparell de l’Estat farà canviar el rumb d’aquest Govern que ha fixat en la independència el seu primer objectiu. Per això ha demanat a la CUP que es comprometin a treballar colze a colze amb el Govern.

"La gent ens ha portat fins aquí per construir un nou Estat i ho farem", ha avisat en el debat parlamentari per a la qüestió de confiança al president de la Generalitat, en què també ha subratllat que l'objectiu només es podrà complir si no hi ha obstacles interns, en al·lusió a la CUP.

Turull ha tancat files amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i ha explicitat el suport del grup al president i els consellers: “Anem a totes i a la una”.  

“Si el president ens diu que al juny estarem preparats, ens ho creiem”, ha afirmat.  “Malgrat totes les ofensives, aquest Parlament tindrà a punt les lleis de desconnexió”, ha reiterat.

Turull ha matisat, però, que no hi ha cap problema per revisar i esmenar el full de ruta per tal “d’arribar a bon port”.

“Som allà on vam dir que seríem. Per la via dels fets es demostra el coratge i la determinació. El president ha parlat clar i català i sense embuts. O confiança i cadena de confiança, o ho deixem córrer”, ha remarcat.

Pressupostos

Des de JxSí, comparteixen la vinculació que el president ha fet de la qüestió de confiança amb els pressupostos. Turull ha argumentat que és una incongruència donar suport a un pla de govern però no als pressupostos que permetin desplegar aquesta acció de govern.

Carrega contra PP, C'S i PSC

Turull ha carregat contra els partits constitucionalistes: als diputats del PP els ha dit que són una "banda" que polititza les institucions de l'Estat segons el seu caprici; als de C's, que són antidemocràtics i que els seus resultats a les eleccions de Galícia i el País Basc només són bons per a un control d'alcoholèmia; i als del PSC, que no poden reclamar una renúncia a l'independentisme perquè l'avala bona part dels catalans.

També ha mostrat la seva sorpresa perquè SíQueEsPot no voti a favor de la qüestió de confiança de Puigdemont quan sempre han defensat el referèndum: "Els oferim el que demanen i ens voten en contra i s'alineen amb PP, C's i PSC".

A més, ha negat divisions internes a JxSí, i s'ha dirigit als qui afirmen que n'hi ha: "Ho sento per ells. Anem tots a per totes i a una".