“El xoc de trens a càmera lenta continua a Catalunya”. Així arrenca Eurointelligence, un dels think tanks europeus més influents, la seva anàlisi sobre la situació actual del procés independentista català. “No tenim cap dubte que el Govern català intensificarà encara més les seves accions per intentar organitzar de veritat un referèndum al setembre, tal com ha promès” assegura l’organització.

L’article recorda la sentència d’un any i un mes d’inhabilitació que aquest dimecres es va dictar contra l’exconseller de la Presidència Francesc Homs. “El Tribunal Constitucional no podia haver triat un millor dia”, assenyalen, i apunta que la data coincideix amb l’aprovació al Parlament dels pressupostos que contenen una partida dedicada al referèndum, malgrat el rebuig de l’oposició.

Descriuen aquella sessió plenària com “tumultuosa” i precedida per la nota del Consell de Garanties que alertava que aprovar la partida pel referèndum anava en contra de la sentència del TC del passat febrer. També s’explica la retirada del suport de CSQP en no tractar-se d’un referèndum acordat amb l’Estat.

Segons Eurointelligence, l’estratègia del govern espanyol és "deixar l’assumpte al TC perquè aquest aparti del càrrec els polítics catalans que desobeeixin”. A la vegada, assegura que els independentistes “estan contents” de ser inhabilitats perquè “creuen que això demostra la naturalesa antidemocràtica de l’Estat espanyol”.

Després de la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs, “la següent a la llista” és la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, apunten.