"Catalunya té previst celebrar una votació sobre la independència tant si Espanya ho permet com si no". Sota aquest titular la prestigiosa britànica The Economist torna a parlar aquest dimecres del referèndum català previst per l'1 d'octubre. Remuntant-se a l'acte que el Govern va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la setmana passada per explicar les lleis del referèndum, la revista fa un repàs de les posicions dels executius català i espanyol de cara a la consulta. 

Assegura que el Govern té previst celebrar el referèndum tant sí com no, mentre que el president espanyol, Mariano Rajoy, repeteix que la consulta no tindrà lloc i que és "un deliri autoritari". A més, fa un repàs de l'evolució del moviment independentista, especialment dels passats cinc anys, i recorda la sentència del TC sobre l'Estatut d'autonomia com un fet determinant en aquest procés. 

L'article, firmat des de Madrid, considera que la legislació espanyola, però també la internacional, està en contra dels plans de Puigdemont. En aquest sentit, recorda que la Carta Magna espanyola considera la sobirania espanyola "indissoluble" i també que el Consell d'Europa —a través de la Comissió de Venècia— va dictaminar que el referèndum s'ha de dur a terme "en plena conformitat amb la Constitució".

Pel que fa a les possibles actuacions del govern espanyol per aturar el procés, l'article parla de l'article 155 com una possibilitat per aturar-lo, tot i que també assegura que això portaria una "rebel·lió als carrers", per la qual cosa preveu que Rajoy optarà pels tribunals per aturar el referèndum català.

L'article també recorda la destitució del conseller Jordi Baiget per expressar dubtes sobre el referèndum, i les seves paraules sobre no posar en risc el seu patrimoni personal. En aquest punt, The Economist assegura que la resposta de Rajoy és "poc imaginativa" però sí "efectiva", perquè considera que està provocant tensions en l'executiu català. Ara bé, també sentencia que la resposta de Rajoy tot i ser-li "rendible a la resta d'Espanya", "ignora el descontentament de Catalunya". Per això, pronostica que potser per mantenir la unitat caldrà repensar les disposicions constitucionals actuals.