La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, tornarà dissabte que ve a Barcelona. Segons ha pogut saber El Nacional, en aquest cas, la vicepresidenta participarà en un acte del Partit Popular, probablement a la capital catalana. Si no hi ha canvis d’última hora, doncs, aquesta serà la tercera visita de la ministra de Catalunya en menys d’un mes des que es va inaugurar l’era de l’Operació Diàleg.

Aquesta vegada, Santamaría arribarà en una data delicada: l'endemà de la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant del TSJC acusada de prevaricació i desobediència, per permetre que la cambra catalana votés el full de ruta independentista. Aquest escenari, originat per una querella interposada per la Fiscalia, contrasta totalment amb el teló dialogant que vol desplegar a Catalunya l'executiu de Rajoy des de fa unes setmanes i del qual Santamaría n'és una de les cares més visibles.

Així doncs, menys de 24 hores abans de la visita de la vicepresidenta, Barcelona haurà viscut una jornada de mobilització dels sectors sobiranistes en suport a Forcadell i en contra de la judicialització del procés duta a terme pel govern espanyol i el Tribunal Constitucional. Les entitats independentistes han convocat un gran acte de suport a les 9 del matí del divendres a les portes del tribunal, a més de concentracions a tots els ajuntaments de Catalunya el dijous al vespre.

El despatx del carrer Mallorca

L'última visita de Santamaría va ser el dimecres 7 de desembre, quan la popular va passar només vuit hores a la capital catalana, però van ser molt intenses. Va aprofitar per reunir-se amb un grup d’empresaris catalans, dels quals no ha transcendit la identitat. Després de dinar, va encadenar una trobada amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i amb la cap de C’s, Inés Arrimadas.

Anteriorment, la primera visita de Santamaría en aquesta nova etapa va ser per presidir la presa de possessió d’Enric Millo com a nou delegat del Govern espanyol a Catalunya.

Santamaría va aprofitar un contacte informal amb els periodistes per deixar caure que havia demanat que li habilitessin un despatx al palauet de la Delegació del carrer Mallorca de Barcelona, perquè té la intenció de venir sovint a Catalunya. “Dues o tres vegades al mes”, va afegir un col·laborador de la mà dreta del president espanyol.

Prèviament, la vicepresidenta va aprofitar la seva intervenció pública per fer una crida al “diàleg i el consens" però posant com a límit el marc constitucional.

“El diàleg constructiu i lleial” serà el tret distintiu de l’acció del Govern espanyol, va assegurar.