Durs retrets entre l’actual direcció del Palau de la Música i la Sindicatura de Comptes. El síndic Jordi Ponts ha acusat els actuals gestors d’haver seguit actuant amb la mateixa “opacitat” que en l’època de Fèlix Millet i Jordi Montull entre el 2010 i el 2013.

Jordi Pons ha presentat al Parlament l’informe d’avaluació del Palau de la Música que es va enllestir l’octubre del 2015. Un informe que revela múltiples irregularitats al Consorci, després de la sortida de Millet i Montull de la direcció.  

El document alerta que la nova organització, ara en mans de la Fundació en detriment del Consorci, "deixa fora del control públic" bona part de les subvencions de l'administració, un extrem que l'actual direcció del Palau nega.

Llegat Millet - Montull

Pons ha insistit durant la seva compareixença davant la comissió de la Sindicatura de Comptes, que la nova direcció del Palau de la Música entre 2010 i 2013 va seguir actuant amb opacitat i ha assegurat que el funcionament de la institució era el mateix que durant l'època de Millet i Montull.

El document carrega sobretot contra l'anomenat Conveni Tribanda, signat el 20 de juliol de 2012 i que va permetre que la gestió del Palau de la Música passés del Consorci -un ens format per la Generalitat, el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona- a mans de la Fundació, una entitat privada.

El síndic ha insistit que l'informe no qüestiona el model organitzatiu, sinó si el canvi de model es va fer seguint la legalitat vigent. De fet, Pons ha conclòs que el conveni "ni va ser aprovat per les entitats consorciades ni tampoc es va publicar al DOGC".

Al seu torn, el director general del Palau de la Música, Joan Oller, ha defensat que l'actual model organitzatiu és "l'opció més transparent i eficient possible" i ha afegit que ja es va crear una comissió per "polir algunes ambigüitats" d'aquest Conveni Tribanda.

L'actual direcció del Palau de la Música ha admès que la gestió durant els primers anys després de la sortida de Millet i Montull va ser “confosa i complexa” i es va optar per mantenir la gestió anterior “per no aturar l'activitat del Palau”.

Irregularitats esmenades

En aquest sentit, Joan Oller ha recordat que "només el 13%" del pressupost del Palau de la Música correspon a subvencions. La resta, el 87%, correspon a ingressos propis i mecenatge i per això un dels objectius principals era que l'activitat a totes les seccions de l'entitat no s'aturés.

Tot i això, segons Oller, la situació es va capgirar l'any 2012 amb el traspàs d'atribucions des del Consorci cap a la Fundació i va ser llavors quan "es va acabar amb totes les irregularitats i confusions del període anterior".

L'informe de la Sindicatura de Comptes fet públic la tardor passada també incloïa algunes recomanacions a l'actual direcció de la Fundació Orfeó Català- Palau de la Música per posar fi a les irregularitats detectades. Unes recomanacions que, segons el síndic, "no s'han complert".

Cas Palau

Pel que fa a les intervencions dels grups parlamentaris, tots han coincidit en la necessitat urgent que la justícia resolgui al més aviat possible el procés penal contra Fèlix Millet i Jordi Montull per reparar definitivament la imatge del Palau de la Música.

El PSC ha demanat màxima transparència d'ara endavant als gestors del Palau, i PP i Ciutadans han assegurat que l'informe de la Sindicatura constata que amb la sortida de Millet no es va posar punt final a la malversació de fons públics.

Al seu torn, el diputat de la CUP Benet Salellas ha demanat que s'aclareixi si darrere el Conveni Tribanda "s'amaguen instruccions polítiques o només és una negligència dels gestors del Palau".