El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació de les converses entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el fins ara director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que ha estat cessat aquest dimecres al matí pel Parlament arran d'aquest cas. Ribó considera que les converses conegudes a través del diari Público revelen "un greu atac a l'Estat de dret" i una "fatal administració i praxi de política pública", i ha retret a Fernández Díaz "actes preparatoris contra adversaris polítics per destruir opcions democràtiques". El síndic s'ha adreçat al defensor del poble, al Congrés dels diputats i al Parlament perquè exigeixin responsabilitats al govern espanyol i ha decidit portar els fets a la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Ribó vol saber "per què un ministre de l'Interior ha promogut investigacions erràtiques, sense indicis reals, sabent que això atempta contra tots els principis elementals de l'Estat de dret". "És ell qui té el monopoli de la força a les seves mans i qui l'ha d'utilitzar amb gran cura, tot al revés del que coneixem que ha fet", ha recriminat en una roda de premsa per explicar l'obertura de l'actuació d'ofici sobre les converses, acompanyat per l'adjunt general, Jaume Saura. També ha carregat contra el ministre pel fet que s'enregistressin i es filtressin les converses, cosa que atribueix també a la "fatal administració". "Em sorprèn que l'autoritat que ens ha de protegir perquè no ens gravin s'exclami que l'han gravat al seu despatx", ha criticat. 

Els falsos comptes de Trias

El síndic de greuges ha recordat que el 2014 la institució que representa ja va actuar d'ofici arran de les filtracions d'informació falsa per part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEEF) de la policia espanyola, que desacreditaven diversos càrrecs de l'administració, entre els quals el llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Ribó ha subratllat que van demanar a les autoritats corresponents que actuessin "amb tot el rigor necessari" i que van relacionar aquella informació falsa amb una altra filtració del 2012, quan faltaven pocs dies per les eleccions catalanes, sobre l'aleshores president en funcions de la Generalitat i candidat per revalidar el càrrec, Artur Mas, també "sobre la base d'informes falsos". 

Ribó ha constat que fins ara "ningú s'havia atribuït la paternitat d'aquells informes" i ha lamentat que el govern espanyol no hagi donat explicacions ni hagi assumit responsabilitats per aquelles filtracions. El síndic ha afirmat que "la diferència és que ara tenim noms i cognoms sobre allò que aleshores va quedar en l'anonimat" i ha insistit en les "evidències irrefutables". "Hem escoltat les seves veus. És com pretendre negar que ara és de dia", ha etzibat. Ribó ha assegurat que aquestes filtracions haurien de comportar "el cessament immediat de l'autoritat responsable", segons el codi europeu de bona conducta administrativa.

El suport de Becerril

Ribó s'ha adreçat a la seva homòloga a l'Estat espanyol, la defensora del poble, Soledad Becerril, perquè investigui l'actuació del Ministeri de l'Interior i demani al govern espanyol que depuri responsabilitats segons el codi europeu. El síndic espera una resposta "més completa" que la del 2012, quan el defensor del poble no va trobar elements que justifiquessin una intervenció i va tancar les actuacions. Tot i que no descarta acudir a altres instàncies a nivell europeu, ha explicat que de moment se centren en les institucions que hi ha a l'Estat espanyol. El síndic de greuges també s'ha dirigit tant al Congrés dels diputats com al Parlament perquè demanin responsabilitats al govern espanyol, sigui qui sigui qui n'assumeixi les regnes en les properes setmanes.

Malversació de fons públics

A més, Ribó posarà els fets en coneixement de la Fiscalia del Tribunal Suprem davant els indicis de comissió de diversos delictes, com per exemple malversació de fons i cabals públics i contra drets fonamentals, tot i que no ha volgut entrar a detallar-los perquè, ha subratllat, no és l'encarregat de la investigació judicial, sinó que ell assumeix altres vies institucionals. Ara bé, el síndic ha avisat que les proves es podrien anul·lar per la manera en què es van obtenir. "Això no treu ni una coma de responsabilitat sobre la mala administració", ha afirmat. 

El Suprem és qui hauria d'investigar aquests fets si ho considera pertinent, per la condició d'aforat del ministre i, en aquest sentit, Ribó ha aprofitat per recordar que ell i també alguns dels seus homòlegs a l'Estat espanyol van demanar fa temps que se'ls retirés l'aforament, després que el govern espanyol anunciés que estudiaria la reducció dels càrrecs que tenen aquest privilegi però que no ho hagi fet.