El senador per ERC i jutge suspès, Santi Vidal, ha pronosticat aquest diumenge que “la desconnexió jurídica real arribarà el juliol o l’agost del 2017”. Vidal, que està treballant en el marc jurídic del nou escenari català, ha assenyalat que prèviament –entre l’abril i el maig de l’any vinent– podria estar enllestit el nou marc jurídic català, per així poder convocar el referèndum. Tot i això, el jutge ha admès que aquest marc "previsiblement serà suspès per l'Estat", i que és "aleshores quan tocarà la desconnexió”, segons ha afirmat al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio.

A Vidal l'han entrevistat aquest matí en motiu de la propera resolució del Suprem sobre el seu cas, que ha de decidir si deixa d'estar inhabilitat i pot tornar a exercir de jutge. L'actual senador s'ha mostrat esperançat amb la decisió, però ha assegurat que si no se li redueix la pena demanarà la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial. El jutge va ser suspès durant tres anys de les seves funcions a principi de l'any 2015 per dos delictes relacionats amb la redacció de la Constitució catalana.

Pel que fa a la seva feina actual com a senador, Vidal ha assegurat que "s'avorreix" i que per això també espera poder tornar a la justícia. "Quan defenses els drets dels catalans i les demandes de referèndum, ja no saps què dir-los", ha assegurat Santi Vidal, que ha critica que el Senat no és efectiu i que la feina "és residual". "Podria desaparèixer", ha sentenciat. Això sí, Vidal ha assegurat que dos dies a la setmana recorren el territori per saber els problemes dels catalans, i que això sí que és gratificant, però també ha constatat que després tampoc es pot tradudir en una feina molt efectiva des de la cambra alta espanyola.